Γονιμότητα: Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης

Η ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης στη δυτική διατροφή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προέρχεται από την υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών – στην αμερικανική διατροφή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης προέρχεται από τα αναψυκτικά.

Ενώ η κατανάλωση των σακχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, το διαβήτη τύπου 2, την πρόωρη εμμηνόρροια και την κακή ποιότητα του σπέρματος, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει άμεσα τη σχέση τους με τη γονιμότητα σε γυναίκες ή άνδρες.

Τώρα, μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ενός ή περισσοτέρων αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα – από τον οποιοδήποτε σύντροφο – συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epidemiology.

“Βρήκαμε θετικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης ποτών με ζάχαρη και χαμηλότερης γονιμότητας, οι οποίες ήταν συνεπείς μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της πρόσληψης καφεΐνης, του αλκοόλ, του καπνίσματος και της συνολικής ποιότητας της διατροφής”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Hatch, καθηγήτρια επιδημιολόγος. Και συμπλήρωσε: “Τα ζευγάρια που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την κατανάλωση των αναψυκτικών με ζάχαρη τα οποία συνδέονται επίσης με άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία”.

Περίπου το 15% των ζευγαριών στη Βόρεια Αμερική βιώνουν τη μειωμένη γονιμότητα. Ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, θα μπορούσε να βοηθήσει τα ζευγάρια να συλλάβουν ταχύτερα και να μειώσουν το ψυχολογικό άγχος και τις οικονομικές δυσκολίες που σχετίζονται με θεραπείες γονιμότητας – στις ΗΠΑ το οικονομικό βάρος υπολογίζεται στα 5 δισ. δολάρια ετησίως.

Μέσω της Pregnancy Study Online (PRESTO), μια συνεχιζόμενη μελέτη που βασίζεται σε διαδικτυακές προοπτικές για τα βρετανικά ζευγάρια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.828 γυναίκες ηλικίας 21-45 ετών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά και 1.045 άνδρες συντρόφους τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής τους και τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αναψυκτικών με ζάχαρη. Στη συνέχεια, οι γυναίκες συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης κάθε δύο μήνες για διάστημα έως 12 μηνών ή μέχρι την εμφάνιση εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είχαν 25% χαμηλότερη πιθανότητα γονιμοποίησης. Η αντίστοιχη κατανάλωση από τους άνδρες συνδέθηκε με 33% χαμηλότερη γονιμότητα. Η πρόσληψη ενεργειακών ποτών συνδέθηκε με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη γονιμότητα, αν και τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό καταναλωτών.

Μικρή συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ πρόσληψης χυμών φρούτων ή αναψυκτικών διαίτης με τη γονιμότητα.

Δείτε επίσης