Οι θάνατοι από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες αλλά παρ΄όλα αυτά χίλιοι θάνατοι σημειώνονται καθημερινά που θα μπορούσαν ν΄αποφευχθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Οι γυναίκες στις πιο φτωχές χώρες έχουν 36 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που ζουν σε πλούσιες χώρες, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ προσθέτοντας ότι τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλότερα από τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών.
“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο”, είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Αντονι Λέικ, κάνοντας παράλληλα έκκληση για μεγαλύτερη μέριμνα σε ό,τι αφορά στη μαιευτική φροντίδα σε αγροτικές περιοχές, σε εμπόλεμες ζώνες και μεταξύ γυναικών φορέων του ιού του AIDS, HIV.
Περίπου το 99% των 358.000 θανάτων που συνδέονται με τη γέννα, το 2008, καταγράφηκαν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς σημειώθηκαν στην υποσαχάρειο Αφρική, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε εν όψει διάσκεψης στη Νέα Υόρκη για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Για να ικανοποιήσουν το στόχο των Ηνωμένων Εθνών τα ποσοστά θνησιμότητας που συνδέονται με τη γέννα, θα έπρεπε να καταγράφεται ετησίως μείωση των θανάτων κατά 5.5% από τώρα και μέχρι το 2015.
Το ποσοστό μείωσης από το 1990, όταν οι θάνατοι που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη και τη γέννα ήταν 546.000, ήταν 2.3%.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται ετησίως για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας ως το 2015, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει η παγκόσμια κοινότητα.
Οι τέσσερις κυριότερες αιτίες γυναικείας θνησιμότητας που συνδέονται με τη γέννα ή την εγκυμοσύνη, είναι η μαζική αιμορραγία κατά τον τοκετό, οι μολύνσεις, η υπέρταση και οι αμβλώσεις, που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
“Αυτές οι επιπλοκές προκαλούν πολλούς θανάτους που εύκολα μπορεί να προληφθούν”, είπε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν μπορούμε απλά να δεχτούμε αυτή την απαράδεκτη, αφόρητη κατάσταση όπου οι ζωές εκατομμυρίων γυναικών χάνονται μάταια”.
Η βελτίωση που παρατηρείται συνολικά από το 1990 αποδίδεται στην καλύτερη εκπαίδευση των μαιών, τις βελτιωμένες υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, τις καλύτερες τεχνικές τοκετού και τη φροντίδα της λεχώνας στα νοσοκομεία και τις κλινικές ανά τον κόσμο.
Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ταμάρ Μανουελιάν Ατίνκ, δήλωσε ότι η βοήθεια στις φτωχές οικογένειες να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα- συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού-η έκτακτη μαιευτική φροντίδα και η παρακολούθηση μετά τη γέννα είναι απαραίτητες για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας.