Το έδαφος συγκρατεί πλέον λιγότερο νερό

Κατά τον Στίβεν Ράνινγκ του Πανεπιστημίου της Μοντάνας, σε ορισμένες περιοχές η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το διαθέσιμο νερό από το έδαφος. Αν και η υγρασία επιστρέφει στη γη ως βροχή, η βροχή αυτή πέφτει πολλές φορές αλλού αφήνοντας ολόκληρες περιοχές (π.χ. στην Αυστραλία) τελείως ξηρές.

Ο Ράνινγκ υποστηρίζει ότι καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανεβαίνει, η ατμόσφαιρα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό, ουσιαστικά παγιδεύοντάς το. Η εξέλιξη αυτή αφήνει λιγότερο νερό στο έδαφος για τη διατήρηση του κύκλου του ύδατος.

Καθώς μειώνεται το νερό που υπάρχει στο έδαφος, μειώνεται και η απόδοση των καλλιεργειών. Έτσι ένα άλλο φαινόμενο που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή είναι η πείνα που πλήττει σήμερα 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οπως επισημαίνει ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ και πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων, στις κύριες αιτίες της πείνας -φτώχεια, πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές- προστίθενται σήμερα η κερδοσκοπία επί των τιμών των βασικών διατροφικών προϊόντων και η μαζική αγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Νότο από πλούσιες χώρες και πολυεθνικές εταιρείες.

Δείτε επίσης