Ο διαλογισμός μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα

Μια ελβετική έρευνα ανέφερε ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη. Η έρευνα συνέκρινε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που διαλογίζονταν με άλλους ασθενείς.  Μισοί περίπου από τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση υποφέρουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν 1 στους 4. Τα δυο τρίτα δηλώνουν ότι αισθάνονται κούραση, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κούραση αποτελεί το πιο άβολο σύμπτωμα φτάνει στο 50%.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βασιλείας κατέταξαν τυχαία 150 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση σε ομάδα προγράμματος διαλογισμού, διάρκειας 8 εβδομάδων ή σε συνήθη ιατρική φροντίδα. Οι συμμετέχοντες στο διαλογισμό ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κούρασης και κατάθλιψης για διάστημα μέχρι 6 μηνών σε σχέση με την άλλη ομάδα. Είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology.’

Όσοι έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα διαλογισμού βελτιώθηκαν σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις κούρασης, κατάθλιψης, άγχους και ποιότητας ζωής, ενώ όσοι έλαβαν τη συνήθη ιατρική φροντίδα παρέκλιναν ελαφρά στις περισσότερες μετρήσεις. Για παράδειγμα, όσοι ασχολήθηκαν με το διαλογισμό, παρατήρησαν μείωση κατά 30% των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Paul Grossman, δήλωσε ότι οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι ανέφεραν υψηλού βαθμού ικανοποίηση στην επίτευξη προσωπικών στόχων που αναφέρθηκαν πριν την παρέμβαση. Ο Dr. Moses Rodriguez, της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ, δήλωσε ότι ο διαλογισμός είναι ασφαλής και φθηνότερος από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς. Και πρόσθεσε ότι οι ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν και να διαπιστώσουν αν τους βοηθά.

Δείτε επίσης