Από τον ιό HPV έχει προσβληθεί οι μισές Ελληνίδες

Από τον ιό HPV (αφροδισιακό νόσημα) ο οποίος προκαλεί κονδυλώματα έχει προσβληθεί το 50% των Ελληνίδων, έδειξε μια έρευνα  που  βασίσθηκε σε στοιχεία ασθενών δημόσιων νοσοκομείων.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο αριθμός των μολύνσεων HPV είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, επειδή ερωτικά είναι πιο απελευθερωμένες. Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο της μήτρας αλλά οι περισσότερες γυναίκες αρνούνται να κάνουν εξετάσεις διότι συνδέεται με την σεξουαλική ζωή.

Πάντως οι Ελληνίδες δεν κάνουν το εμβόλιο για τον ιο HPV κυρίως λόγω άγνοιας. Ακόμα όμως και όταν ενημερώνονται, ποσοστό 60% των γυναικών δεν επιλέγουν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό καθώς υπάρχουν και δημοσιεύματα κατά του εμβολίου.

Από την έρευνα που έγινε σε 3.000 Ελληνίδες από 18 έως 70 ετών προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός γυναικών στην Ελλάδα παραμένει με επιμένουσα λοίμωξη. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι από τις γυναίκες αυτές μόνο το 1% εμφάνισε τελικά καρκίνο της μήτρας.

Σημαντικό, όπως και σε κάθε άλλο γυναικολογικό πρόβλημα, είναι το Παπ-τεστ. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις λοιμώξεις φεύγουν όπως περνάμε μια ίωση και επίσης σήμερα μπορεί μια γυναίκα να είναι προσβεβλημένη από ένα στέλεχος του ιού και ύστερα από 2-3 χρόνια αυτό το στέλεχος να έχει φύγει ή να προσβληθεί ύστερα από πέντε χρόνια από ένα άλλο στέλεχος του ιού.  Άρα δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνεται η γυναίκα αν έχει αυτό το στέλεχος ή κάποιο άλλο για ειδικότερες εξετάσεις. Η πρωτογενής πρόληψη παραμένει το Παπ-τεστ” αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής κυτταρολογίας Α. Καρακίτσος.

Δείτε επίσης