Ελπίδες σε όσους πάσχουν από ηπατικές ασθένειες δημιουργεί η είδηση ότι αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν συκώτι από βλαστοκύτταρα. Η ομάδα επιστημόνων από τη Βοστόνη κατάφερε να δημιουργήσει μικρά συκώτια χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, τα θαυματουργά – και αμφιλεγόμενα για πολλούς – εκείνα κύτταρα που μπορούν να μετασχηματιστούν σε οτιδήποτε – από δέρμα μέχρι μυς και όργανα- με γενετική τροποποίηση.
Οι ερευνητές “έχτισαν” τα βλαστοκύτταρα πάνω στο “ιχνος” ενός συκωτιού, δηλαδή ενός συκωτιού στο οποίο είχαν αφήσει μόνο το περίβλημα κολλαγόνου και ιστούς από κύτταρα αίματος. Το νέο όργανο αφέθηκε στον “βιοαντιδραστήρα” για να τραφεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθεί ώστε να γεμίσει το περίβλημα. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγονται από την έρευνα, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλά τεχνικά εμπόδια να ξεπεραστούν, ώστε να φτάσουμε να εξυπηρετούμε ασθενείς” δήλωσε ο καθηγητής Σάι Σόκερ.
Πάντως, η νέα εξέλιξη όντως μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρα καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια οργανική ανεπάρκεια, χρειάζονται κάποια στιγμή κάποιο όργανο και συχνά πέφτουν θύματα παραεμπορίου ή χρειάζεται να μπουν σε ατέλειωτες λίστες αναμονής μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο όργανο.