Ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την πνευμονία και την μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον χάρη σε μια νέα ανακάλυψη ερευνητών στη Βρετανία και την Ιρλανδία, που εντόπισαν ένα νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το επικίνδυνο βακτήριο του πνευμονιόκοκκου.
Οι ερευνητές Αράς Καδίογλου του πανεπιστημίου του Λέστερ και Εντ Λαβέλ του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”, έκαναν λόγο για “δραματική πρόοδο στην κατανόηση” του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στην μόλυνση που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος), ο οποίος ευθύνεται για πολλά περιστατικά πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.
Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα και εμβόλια που θα “πυροδοτούν” την ίδια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σήμερα, τα εμβόλια κατά των βακτηρίων για αυτές τις παθήσεις προστατεύουν μόνο έναντι επτά διαφορετικών στελεχών του πνευμονιόκοκκου, όμως η νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική εναντίον και των 92 στελεχών συνολικά που υπάρχουν.
Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι μια τοξίνη (πνευμολυσίνη) στα βακτήρια όχι μόνο προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου, αλλά επίσης ωφελεί το σώμα, επειδή ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνές του. Η τοξίνη αυτή συγκεκριμένα “πυροδοτεί” μια ομάδα πρωτεϊνών που παρέχουν προστασία από τις μολύνσεις.
“Το ιερό δισκοπότηρο θα είναι να βρούμε ένα εμβόλιο εναντίον όλων των στελεχών”, δήλωσε ο Καδίογλου και εκτίμησε ότι με τη νέα προσέγγιση αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα σκοτώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια μωρά και παιδιά παγκοσμίως κάθε χρόνο, καθώς και αρκετούς ηλικιωμένους.