Συνήθως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καθίσουμε στο τραπέζι να φάμε ένα υγιεινό πιάτο όταν έχουμε να πάμε από τον έναν πελάτη στον άλλο – ή όταν απομένει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος ανάμεσα στις επαγγελματικές συναντήσεις μας. Το φαγητό που μπορεί γρήγορα να καταναλωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι συνήθως κάτι πολύ λίγο, πολύ απλό και αναμφίβολα πλούσιο σε θερμίδες. Ωστόσο, ένα μεγάλο διάλειμμα στο μέσον της ημέρας, που θα αφιερώνεται σε ένα θρεπτικό γεύμα, είναι ο καλύτερος τρόπος για καλό επίπεδο ενέργειας το υπόλοιπο της ημέρας – και οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πρόσβαση σε κυλικεία με υγιεινά πιάτα, πρέπει να προγραμματίζουν προκειμένου να έχουν ένα τέτοιο τρόπο διατροφής.
«Μία λύση για όσους έχουν πρόβλημα βάρους ή όσους απλώς θέλουν να τρώνε υγιεινά, είναι να κάνουν πέντε κάπως μικρότερα γεύματα την ημέρα, αντί για τα τρία κύρια που γενικώς συνιστώνται για καλή υγεία», λέει η δρ Άνκε Βούσοβ, ειδική σε θέματα Επαγγελματικής και Διατροφικής Ιατρικής στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λυβέκης, στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της βόρειας Γερμανίας.
«Οι εργασιακοί χώροι που δεν διαθέτουν κυλικείο, συνήθως έχουν μια μικρή κουζίνα με φούρνο μικροκυμάτων ή μάτι μαγειρικής κουζίνας. Αυτό αρκεί για την προθέρμανση ενός παγωμένου γεύματος ή την παρασκευή ενός εύκολου και θρεπτικού κολατσιού», προσθέτει η κυρία Σουζάνε Βέντελ, ειδική σε θέματα Διατροφικής Αγωγής στο Μόναχο. «Ωστόσο, πάντα πρέπει να υπάρχει κάτι φρέσκο που να συμπληρώνει το γεύμα». Ένα φλιτζάνι φιδές που ετοιμάζεται σε ένα λεπτό μαζί με φρέσκα λαχανικά, αποτελεί μια εύκολη και καλή λύση.
«Το μαγείρεμα από το προηγούμενο βράδυ ή το Σαββατοκύριακο, επίσης ενδείκνυται», αναφέρει η κυρία Πέτρα Χάινλε-Χέτινγκ, σύμβουλος διατροφής στο Λούντβιγκσμπουργκ. «Είναι χρήσιμο να υπάρχει μια μικρή προμήθεια παγωμένων γευμάτων, ήδη χωρισμένων σε μερίδες και έτοιμων για ψήσιμο ή ζέσταμα στο γραφείο, όταν δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα».
Στους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν ή να θερμάνουν ένα γεύμα στη δουλειά, οι ειδικοί συνιστούν να παίρνουν μαζί οτιδήποτε υγιεινό μπορεί να τους παράσχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται – όπως ένα σάντουιτς με κομμένο σε φέτες κρύο κρέας και λαχανικά.
Οι διατροφολόγοι προτείνουν να υπάρχει ποικιλία στα καθημερινά σάντουιτς, προκειμένου να αποφευχθεί η μονοτονία. «Η χρήση διαφορετικών τύπων ψωμιού και η επάλειψή τους άλλοτε με μουστάρδα, άλλοτε με κέτσαπ και άλλοτε με υγιεινή σάλτσα της αρεσκείας του καθενός, προσφέρει μια γευστική ποικιλία», τονίζει η δρ Βέντελ.
Οι σαλάτες αποτελούν μία νόστιμη και πρακτική εναλλακτική επιλογή. Οι σαλάτες πρέπει να είναι ελαφρές, υγιεινές και πλήρεις. Τα βασικά στοιχεία μιας καλής σαλάτας είναι οι πατάτες, τα μπιζέλια, ο φιδές ή το ρύζι. Τα υλικά αυτά ανακατεύονται εύκολα, ακόμη κι αν προστεθούν φρέσκα ή προμαγειρεμένα λαχανικά στη σαλάτα.
Για την καταπολέμηση της πείνας ανάμεσα στα γεύματα, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να φυλάσσουν στο συρτάρι του γραφείου τους τροφές, όπως σταρένια παξιμάδια ολικής άλεσης, καρύδια ή ξηρούς καρπούς.
Ωστόσο μια από τις χειρότερες περιπτώσεις για όσους πνίγονται στη δουλειά και που προσπαθούν να καταναλώνουν καλά ισορροπημένα γεύματα είναι όταν μια συνάντηση εργασίας συνεχίζεται και την ώρα του γεύματος ή όταν το διάλειμμα για φαγητό παραλείπεται εντελώς προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά.
«Στην περίπτωση αυτή, είναι εύκολο να αντισταθμίσουμε το χαμένο γεύμα τρώγοντας αρκετά παραπάνω στο βραδινό μας», υπογραμμίζει η κυρία Χάινλε-Χέτιγκ. «Εντούτοις, αυτές οι παραπάνω ποσότητες τείνουν να συσσωρεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους».
Πολύ προτιμότερο, όταν πραγματικά πεινάει κανείς, είναι «να πιεί κάτι ή να φάει ένα μήλο για να είναι το στομάχι του γεμάτο. Έτσι όταν φθάσει η ώρα για το κυρίως γεύμα, είναι πιθανό να αρκεστεί στη μερίδα του, μη θέλοντας περισσότερο φαγητό», συνιστά η δρ Βούσοβ.