Οστεοπόρωση: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως ασυμπτωματική νόσος, καθώς δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει συμπτώματα, ειδικά στα πρώτα στάδια. Το βασικό χαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης πάντως είναι το ιστορικό καταγμάτων, συχνά, χωρίς ιδιαίτερη αιτία.

Τα οστά του βραχίονα και του καρπού, τα πλευρά και οι σπόνδυλοι και ο λαιμός του μηρού, αποτελούν τις πιο ύποπτες περιοχές για κατάγματα, τα οποία όχι μόνον προκαλούνται εύκολα, αλλά καθυστερούν και στην επούλωσή τους. Λόγω της ασυμπτωματικής φύσης της, η οστεοπόρωση συχνά διαγιγνώσκεται καθυστερημένα. Συνιστάται, λοιπόν, σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου και πάντα σε γυναίκες άνω των 40 ετών, να συμβουλεύονται τους ειδικούς γιατρούς.  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), παραθέτουμε 10 ερωτήσεις-απαντήσεις για την οστεοπόρωση.

1. Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία διαταράσσεται η αρχιτεκτονική (η ποιότητα και η ποσότητα) των οστών και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη.

2. Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοπόρωση;

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση. Η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 20-30 ετών και μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται. Η οστική μάζα μειώνεται στην τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής, με ρυθμό 0.3-0.5%. Ο ρυθμός αυτός δεκαπλασιάζεται στην πενταετία που ακολουθεί την εμμηνόπαυση.

3. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε οστεοπόρωση;
Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή, η μακρόχρονη θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή. Τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις,η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

4. Γιατί η οστεοπόρωση καλείται «σιωπηλή πάθηση»;
Η ασυμπτωματική οστεοπόρωση δεν πονάει.Μόνο όταν συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα υπάρχει πόνος,για αυτό και η οστεοπόρωση καλείται «σιωπηλή πάθηση».

5. Σε τι διαφέρει η οστεοπόρωση από την οστεοπενία;
Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού. Για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.

6. Έχω οστεοπενία. Πρέπει να ανησυχώ;
Ο ασθενής με οστεοπενία δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να συμβουλεύεται τον ειδικό ιατρό (παθολόγο, ρευματολόγο, φυσίατρο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο). Αυτός θα του δώσει τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

7. Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;
Η τεχνική της απορροφησιομετρίας (DEXA) αποτελεί τη διαγνωστική προσπέλαση εκλογής για την οστεοπόρωση.

8 . Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;
Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση,η πρόληψη και η σωστή και έγκυρη θεραπεία. Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της οστεοπόρωσης και στους ηλικιωμένους να βελτιώσει την ισορροπία και να μειώσει τον κίνδυνο των πτώσεων. Η κολύμβηση δεν αποτελεί την άσκηση εκλογής γαι την οστεοπόρωση, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου επιτυγχάνεται από τα γαλακτοκομικά ,ορισμένα λαχανικά (πχ μπρόκολο) τα μικρά ψάρια με το κόκκαλο (πχ σαρδέλες) και τα καρύδια.

9. H έκθεση στον ήλιο βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D;
Μέσω της έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρείς φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστε να επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

10. Τι το ξεχωριστό προσφέρει η «Ανάπλαση» στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;
Στην «Ανάπλαση» η διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης (ορθοπεδικός, ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, κλινικός διαιτολόγος), υπό την εποπτεία εξειδικευμένου στην οστεοπόρωση ιατρού φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με ειδικές ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού, καθώς και μυϊκής ενδυνάμωσης και φόρτισης, σε συνδυασμό με διαιτολογική υποστήριξη, ώστε να επιτυγχάνονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη και ο οστεοπορωτικός ασθενής να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που δικαιούται.

Δείτε επίσης