Παράσταση βασισμένη στην Οδύσσεια θα “διδάξει” το Πανεπιστήμιο Stanford

Ένα αντίδωρο στην Ελλάδα θα προσφέρει το «Stanford Summer Theater» (SST), το παράρτημα του διεθνώς αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου του Stanford, το Σεπτέμβριο στους χώρους του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Το φημισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της ηλιόλουστης πολιτείας της Καλιφόρνια θα παρουσιάσει την παράσταση «Wanderings of Odysseus» (βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου) που θα συνοδεύεται με σεμινάριο και εργαστήρια επικεντρωμένα στη δραματοποίηση και τη σκηνική πραγμάτωση του έπους με διακεκριμένους εισηγητές του SST του Πανεπιστημίου Stanford. Η παρουσία στην οδό Πειραιώς του πανεπιστημίου οφείλεται στην πράξη με τίτλο «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις».

Πρόκειται για ευόδωση της πρότασης του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όπως σημειώνεται πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα (2012 – 2014) προώθησης της έρευνας και της μελέτης του αρχαίου δράματος που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε δημιουργούς και καλλιτέχνες με διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Το συνολικό πρόγραμμα αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα και συνεργασίες. Το κάθε επιμέρους πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός μηνός –κάθε Σεπτέμβριο– και θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Oliver Taplin και σκηνοθεσία Rush Rehm, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Stanford Summer Theatre (SST). Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για την ελληνική τραγωδία, είναι επίσης καθηγητής Δράματος και Κλασικών Σπουδών στο Stanford University. Στο ενεργητικό του έχει πλήθος σκηνοθεσιών, παραγωγών, βραβείων, εκδόσεων, δημοσιεύσεων. Όπως σημειώνει ο Rush Rehm: Το έργο “Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα”, βασίζεται σε ένα κομμάτι του δεύτερου μεγάλου έπους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, της “Οδύσσειας” του Ομήρου. Όπως συνεχίζει, ο Αριστοτέλης, στην Ποιητική του, προσδιορίζει σωστά τα ουσιώδη στοιχεία της ιστορίας: «Ένας περιπλανώμενος ήρωας, ο οποίος επιστρέφει για να σώσει την οικογένειά του και να ανακτήσει το σπίτι του. Ωστόσο, οι περιπέτειες, που αναφέρονται συνοπτικά από τον Αριστοτέλη με τη λέξη “θαλασσοδάρθηκε”, παίζουν μεγάλο ρόλο στη μεγάλη δημοτικότητα του έπους. Και είναι αυτό το μέρος της ιστορίας –οι θαλασσοδαρμένες περιπλανήσεις του Οδυσσέα– που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στην παράστασή μας». Η παράσταση ξεκινά με τους πρώτους στίχους της Οδύσσειας και αμέσως μετά προχωρά στην 5η Ραψωδία. στο σημείο ακριβώς όπου ο Οδυσσέας. Παρακολουθούμε τις περιπέτειές του έως ότου μετά από μία ακόμη καταιγίδα ξεβραστεί στο νησί των Φαιάκων, όπου η Ναυσικά τον καλεί στο παλάτι του πατέρα της. Εκεί τους αποκαλύπτει την ταυτότητά του και τους διηγείται τις περιπέτειές του. «Τη στιγμή δε που οι φιλόξενοι Φαίακες τον γεμίζουν δώρα και εκείνος παίρνει ακόμη μια φορά το δρόμο για την Ιθάκη, τότε ακριβώς τελειώνει και το δικό μας έργο», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης και προσθέτει ότι «εάν θέλετε να μάθετε τι έγινε μετά, παρακαλούμε να μας ξανακαλέσετε του χρόνου για να σας διηγηθούμε το ένδοξο τέλος του έπους».

Η παράσταση έρχεται στην Αθήνα, (στο θέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη από τις 12 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου) έχοντας στις αποσκευές της τις διθυραμβικές κριτικές του Τύπου και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού του San Francisco. Το έργο μεταφράστηκε από τον Oliver Taplin και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο J. Paul Getty στο Μαλιμπού, τον Οκτώβριο του 1992, σε σκηνοθεσία Rush Rehm. Για την παράσταση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» οι πρόβες ξεκίνησαν το Μάιο, με μία ακόμα προσαρμογή του κειμένου. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Εφόσον ο θίασος θα παίξει σε ένα νέο χώρο η παράσταση θα πρέπει να προσαρμοστεί εύκολα σε αυτόν, όπως ακριβώς υποθέτουμε ότι θα έκαναν και οι αρχαίοι ραψωδοί πριν από 3.000 χρόνια όταν θα αφηγούνταν τις περιπέτειες του Οδυσσέα κάθε φορά και σε διαφορετικό χώρο, σε διαφορετικό κοινό». Τα κοστούμια είναι της Connie Strayer. Η μουσική του Taylor Brady. Οι χορογραφίες της Katharine Hawthorne. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Courtney Walsh, Jeffrey Bihr, Paul Baird, Peter Ruocco, Angela M. Farr Schiller, Ariel Mazel-Gee.

“Δραματουργική προσέγγιση και επεξεργασία του αρχαίου έπους” έχει κεντρικό θέμα το σεμινάριο συνολικής διάρκειας 8 ωρών, με δύο ενότητες και κύριους εισηγητές τον Rush Rehm και την καθηγήτρια στο Loyola Marymount University, Κατερίνα Ζαχαρία. Ακόμα, συμμετέχουν με εισηγήσεις τους η Connie Strayer (σχεδιάστρια κοστουμιών), ο Jacob Boehme (σχεδιαστής φωτισμών), ο Taylor Brady (μουσικός – κρουστά) κ.ά.

Στην πρώτη ενότητα θα εξεταστούν βασικά ερωτήματα όπως: τι είναι το ομηρικό έπος, ποια είναι η σχέση του με τη δραματική παράσταση κ.ά.

Στη δεύτερη η ανάπτυξη των τρόπων ερμηνείας της Οδύσσειας του Ομήρου για το σύγχρονο κοινό, όπως αντιμετωπίζεται από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματίες του θεάτρου κ.ά. Ακόμα θα πραγματοποιηθούν 4 εργαστήρια.

«Το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε να τελειώσει αλλά ευελπιστεί να γίνει θεσμός», είπε χθες για την «Πράξη» ο Δημήτρης Γιολάσης, σύμβουλος διοίκησης του Ιδρύματος. Η συμμετοχή του ΕΣΠΑ στην «Πράξη» είναι ύψους 468.000 ευρώ.

Δείτε επίσης