Η τεστοστερόνη κάνει τους άνδρες να ζουν λιγότερο από τις γυναίκες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology» συνηγορεί υπέρ της θεωρίας ότι η τεστοστερόνη είναι ο λόγος που οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες σε όλες τις κοινωνίες.  Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη που παράγεται στους όρχεις καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αυτό φυσικά δεν συντελεί στη μακροζωία.

Το συμπέρασμα προέρχεται από πειράματα σε ζώα δείχνουν που ότι ο ευνουχισμός μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Ωστόσο οι περιορισμένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στον άνθρωπο δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Παλαιότερη μελέτη σε τρόφιμους ψυχιατρικού ιδρύματος έδειχνε ότι ο ευνουχισμός προσφέρει επιπλέον χρόνια, ενώ μια άλλη έρευνα που συνέκρινε ευνούχους τραγουδιστές «καστράτι» με μη ευνουχισμένους συναδέλφους τους δεν εντόπιζε καμία διαφορά.

Ευνούχοι, τεστοστερόνη και μακροζωία

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Inha στη Νότιο Κορέα εξέτασαν ιστορικά αρχεία για τη δυναστεία Τσοσούν που παρέμεινε στην εξουσία της Κορέας από το 1392 ως το 1910. Όπως συνέβαινε και σε άλλες κοινωνίες, τα αγόρια που υποβάλλονταν σε ευνουχισμό πριν από την εφηβεία μπορούσαν να αποκτούν αξιώματα. Δεδομένου ότι οι ευνούχοι δεν παράγουν τεστοστερούνη και δεν μπορούν να αφήσουν μια γυναίκα έγκυο, πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο τους χρησιμοποιούσαν ως φύλακες σε χαρέμια.

Συνδυάζοντας γενεαλογικά δέντρα και δικαστικά έγγραφα που αφορούσαν το παλάτι των Τσοσούν, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη διάρκεια ζωής 81 ευνούχων. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η μέση διάρκεια ζωής για έναν ευνούχο ήταν περίπου 70 χρόνια, σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερη συγκριτικά με τους μη ευνουχισμένους σύγχρονούς τους. Το περίεργο μάλιστα είναι ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, μόλις 45 με 47 χρόνια.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι αυτή η τεράστια διαφορά στη  μακροζωία δεν μπορεί να οφείλεται στον άνετο και πολυτελή τρόπο ζωής του παλατιού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ευνούχοι εισέρχονταν στο παλάτι μόνο όταν είχαν υπηρεσία και δεν ζούσαν μόνιμα εντός του. Η μόνη λογική σκέψη είναι ότι προφανώς οφείλεται στην τεστοστερόνη

 

Δείτε επίσης