10 συμβουλές για έναν επιτυχημένο γάμο

gamos symvoules epityxhmenos gynaikaΗ κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Marriage Rules: A Manual for the Married and the Coupled Up, Harriet Lerner , δίνει 10 συμβουλές-κανόνες που πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα αν θέλει ο γάμος της να είναι επιτυχημένος. Εφαρμόστε αυτές τις εντολές και θα δείτε τη σχέση σας να διανύει μια δεύτερη Άνοιξη.

1. Μην κριτικάρετε τους γονείς του συντρόφου σας.

Μπορεί οι γονείς μας να έχουν τα χειρότερα ελαττώματα του κόσμου, αλλά μόνον εμείς έχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον σύντροφο σας. Η οικογένεια στην οποία γεννηθήκαμε δεν ήταν επιλογή μας, αλλά μαζί της συνδεόμαστε με δεσμούς αίματος. Αν πάλι η οικογένεια του είναι επικριτική μαζί σας ή παρεμβατική εξηγήστε στον σύντροφό σας ήρεμα και απλά πως το  καλύτερο θα ήταν να μιλήσει ο ίδιος στους γονείς του και να βάλει τα όρια του σεβασμού και επικοινωνίας.

2. Μιλήστε με ειλικρίνεια για τους πρώην σας.

Όσο κι αν σκέφτεστε πως δεν του πέφτει λόγος, κάποια στιγμή μπορεί να συναντήσετε κάποιον πρώην σας και να σας εκθέσει ανεπανόρθωτα. Τι πιο απλό λοιπόν όταν βρεθείτε στη θέση αυτή να του πείτε με τρόπο κοφτό και ειλικρινή ότι πρόκειται για μια παλιά σας σχέση; Κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει για το παρελθόν σας. Το αντίθετο μάλιστα: Το παρελθόν σας ανήκει.

3. Κρατήστε τις αυθαίρετες συμβουλές για τον εαυτό σας.

Προφέρετε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση σας αλλά αποφύγετε το «εγώ ξέρω καλύτερα» ύφος. Το ζητούμενο σε μια σχέση δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος αλλά με το να μοιραζόμαστε τα όποια προβλήματα και να βρίσκουμε μαζί λύσεις γι’ αυτά.

4.  Μην αναλαμβάνετε όλες τις ευθύνες.

Μπορεί να μην σας αρέσει ο τρόπος που βάζει πλυντήριο, ή να θεωρείτε λάθος τον τρόπο που διαβάζει τα παιδιά, αλλά αυτός ο συγκεντρωτισμός κάποια στιγμή θα σας προδώσει. Κάποια στιγμή θα σας κουράσει, θα νιώσετε αδικημένες και τότε θα στραφείτε εναντίον εκείνου που σας κούρασε: του συντρόφου σας. Προσπαθήστε να ζητάτε την βοήθεια του και να ρωτάτε την γνώμη του. Μην σκέφτεστε ότι δε θα λειτουργήσει. Όταν κάποιος νιώσει ότι τον υπολογίζουν λειτουργεί θετικά και αποτελεσματικά.

5. Μην τσακώνεστε για θέματα του παρελθόντος.

Συχνά οι άνθρωποι για να μη λύσουν ένα πρόβλημα του παρόντος αναμασάνε προβλήματα του παρελθόντος. Το σωστό είναι να αναφερόμαστε σε αυτά που προκύπτουν τώρα.

6. Μη διστάζετε να διαφωνήσετε και κυρίως μην καταπιέζετε τα συναισθήματα σας 

Η αποφυγή της σύγκρουσης δεν είναι κατά ανάγκη δείγμα μιας ευτυχισμένης συντροφικής ζωής. Μην φοβάστε τις συγκρούσεις. Όλες οι σχέσεις τις εμπεριέχουν. Αν δεν εκφράσετε τα συναισθήματα πόνου, θυμού, λύπης, αλλά τα αφήσετε απωθημένα θα βγουν ανεπεξέργαστα ως παθητική ή ενεργητική επιθετικότητα, σε κάποιον άλλο ανύποπτο χρόνο. Έτσι οι αποστάσεις θα γίνουν αγεφύρωτες. Πείτε με ειλικρίνεια στον σύντροφό σας αυτό που σας ενοχλεί, είτε αυτό αφορά το καπάκι της οδοντόκρεμας που αφήνει πάντα ανοιχτό, είτε ένα πιο σοβαρό θέμα. Παράλληλα όμως θα πρέπει να έχετε το θάρρος και το κριτήριο να διαχωρίζετε το σημαντικό από το ασήμαντο. Και βέβαια να προτείνετε λύσεις: «Ναι ξέρω πως θεωρείς ασήμαντο να πετάς το σλιπ σου στο πάτωμα αλλά εμένα με ενοχλεί. Οπότε τι θα έλεγες αν το έβαζες στο καλάθι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην μπανιέρα;»

7. Μην κοινοποιείτε σε άλλους τα προσωπικά σας

Και ιδιαίτερα μπροστά στον σύντροφό σας. Οι άντρες είναι ευαίσθητοι με τα προσωπικά τους δεδομένα και συνήθως απεχθάνονται να εμπλέκονται τρίτοι σε αυτά.

8. Δώστε του λίγη προσοχή

Ναι, πράγματι, έχετε δουλειά, παιδιά και ένα ανελέητο πήγαινε έλα όλη την ημέρα. Ωστόσο έχετε ποτέ αναλογιστεί πόση προσοχή δίνετε σε εκείνον; Μπορεί να θεωρείτε πως έχετε απομακρυνθεί αλλά αναλογιστήκατε ποτέ ποια ήταν η τελευταία φορά που τον χαιδέψατε, τον ρωτήσατε πως νιώθει, αν θέλει κάτι;  Και ποια η τελευταία φορά που «βγήκατε» ραντεβού όπως παλιά;  

9. Ποτέ μην αναφέρετε τη λέξη διαζύγιο.

Είναι μια λέξη σκληρή και ιδιαίτερα βάναυση. Κανένας άνθρωπος που αποφασίζει να ενώσει τη ζωή του (για πάντα) με κάποιον άλλον δεν θέλει να χωρίσει. Μην αναφέρετε ποτέ λοιπόν τις λέξεις “διαζύγιο” ή “χωρισμός” σαν απειλή.

10. Ντυθείτε σέξι ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Πρέπει να ξέρετε ότι την ερωτική ατμόσφαιρα τη δημιουργεί η γυναίκα μέσα στο σπίτι (όπως και έξω από το σπίτι). Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και απομακρύνετε κάθε αρνητική σκέψη που μπορεί να σας κάνει αντιερωτική. Αν τριγυρνάτε ατημέλητη στο σπίτι φορώντας παλιό νυχτικό και παντόφλες-ζωάκια μην περιμένετε πολλά πράγματα από τον άντρα σας. Και μην πιστεύετε καθόλου ότι χρειάζεται να είστε υπόδειγμα ηθικής στο σεξ.

Δείτε επίσης