Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Πιθανή αιτία ο πνιγμός

syndromo aifnidiou vrefikou uanatouΟ κοινός ύπνος γονέων-βρεφών γίνεται ολοένα συνηθέστερος, παρά τις προειδοποιήσεις προς τους γονείς να κοιμίζουν τα μωρά σε μία κούνια δίπλα στο κρεβάτι τους και όχι μαζί τους – ιδίως εάν είναι καπνιστές, πότες ή κάνουν χρήση ουσιών. Τα νεογέννητα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ακόμα και αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό.

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου περιγράφει τον ξαφνικό θάνατο ενός φαινομενικά υγιούς μωρού, για άγνωστη αιτία. Η ηλικία υψηλού κινδύνου για το σύνδρομο είναι 2-4 μηνών, ενώ στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα μωρά πεθαίνουν στον ύπνο τους. Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, στα αγόρια, σε όσα δεν θηλάζουν και σε όσα έχουν γονείς που καπνίζουν, πίνουν ή παίρνουν ναρκωτικά.

Μια νέα μελέτη δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος για τα μωρά, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής των γονέων. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος να χάσει ένα μωρό τη ζωή του από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι τριπλάσιος για όσα όσα μωρά κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους σε σχέση με αυτά που κοιμούνται στην κούνια τους, ακόμα και αν κανένας από τους γονείς δεν καπνίζει, δεν πίνε και δεν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Είναι επίσης αυξημένος ακόμα και στα μωρά που θηλάζουν, και τα οποία θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο.

Πνιγμός

Οι ερευνητές λένε πως μια πιθανή αιτία του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο πνιγμός, ο οποίος είναι πιθανότερος στα μωρά ηλικίας κάτω των 3 μηνών, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των θυμάτων του συνδρόμου.Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMJ Open», εξέτασαν στοιχεία από 1.472 βρέφη τα οποία έχασαν τη ζωή τους από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών και 4.679 ανάλογης ηλικίας, υγιή μωρά.

Όπως διαπίστωσαν, όταν τα μωρά δίχως παράγοντες κινδύνου κοιμόντουσαν στην κούνια τους οι πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου ήταν 0,08 στις 1.000, αλλά όταν κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους αυξάνονταν σε 0,24 στις 1.000. Αν μάλιστα οι γονείς έπιναν, κάπνιζαν ή/και έκαναν χρήση ουσιών, ο κίνδυνος αυξανόταν κατακόρυφα.Καθώς μεγάλωνε η ηλικία των βρεφών, εξάλλου, ο κίνδυνος σταδιακά μειωνόταν.

«Με βάση τα ευρήματά μας υπολογίσαμε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το 88% των θανάτων που συνέβησαν σε μωρά που κοιμόντουσαν με τους γονείς τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπομπ Κάρπεντερ, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Κάθε χρόνο καταγράφονται μόνο στη Βρετανία 300 θάνατοι από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου βρεφών. Το 40% από αυτούς θα αποφεύγονταν, εάν οι γονείς δεν έπαιρναν τα μωρά μαζί τους στο κρεβάτι».

 

Δείτε επίσης