Διάγνωση καρκίνου του στόματος από αντισώματα του HPV στο αίμα

hpv karkinosΟ ιός HPV είναι περισσότερο γνωστός ως «υπεύθυνος» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα τελευταία χρόνια όμως έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνεται επίσης και για ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό καρκίνων του στόματος, κυρίως στους άνδρες. Το θέμα πήρε μάλιστα ιδιαίτερη δημοσιότητα πρόσφατα, όταν ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο του στόματος πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε ότι η αιτία για την ασθένειά του ήταν ο ιός HPV από τον οποίο είχε προσβληθεί μέσω στοματικού σεξ.

Τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology»., αντισώματα για τον ιό HPV ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και του στόματος όταν εγκαθίσταται στις περιοχές αυτές μέσω του στοματικού σεξ μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα πολλά χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση της ασθένειας. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από διεθνή ομάδα ερευνητών, ενδέχεται να οδηγήσουν στο μέλλον στην έγκαιρη διάγνωση – και καλύτερη αντιμετώπιση – του συγκεκριμένου καρκίνου με μια απλή εξέταση αίματος.

Τα αντισώματα του HPV

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο και του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των Ηνωμένων Πολιτειών,

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη η οποία είναι γνωστή ως EPIC και παρακολουθεί 500.000 άτομα από 10 ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Διαπίστωσαν ότι από τους 135 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου και του στόματος οι 47 – αναλογία η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο – εμφάνιζαν επίσης αντισώματα για το στέλεχος HPV16 E6 ακόμη και 12 χρόνια πριν από την εκδήλωση της ασθένειάς τους.

«Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό αν αυτά τα αντισώματα ήταν παρόντα στο αίμα προτού ο καρκίνος καταστεί κλινικά ανιχνεύσιμος» δήλωσε ο Πολ Μπρέναν του IARC, επικεφαλής της μελέτης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα μπορέσουμε στο μέλλον να αναπτύξουμε εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας». Το τεστ που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν σχετικά απλό και οι ερευνητές θεωρούν ότι, αν τα ευρήματά τους τύχουν περαιτέρω επιβεβαίωσης, ένα διαγνωστικό τεστ ευρείας χρήσεως θα είναι διαθέσιμο μέσα σε πέντε χρόνια.

HPV, κάπνισμα και αλκοόλ

Η δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και του στόματος που προσφέρουν τα νέα ευρήματα θα επιτρέψει επίσης, όπως τονίζουν οι ειδικοί, και την έγκαιρη επέμβαση για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας – πριν καν από την εμφάνιση των καρκίνων. «Οσο νωρίτερα γίνεται η ανίχνευση των αντισωμάτων, τόσο καλύτερη είναι η θεραπεία και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιβίωσης» επεσήμανε ο δρ Μπρέναν, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε να βελτιωθεί η ακρίβεια του τεστ.

Ο ειδικός υπογράμμισε επίσης ότι ένα άλλο σημαντικό εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι οι ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου και του στόματος ο οποίος συνδέεται με τον ιό HPV φαίνονται να επιδεικνύουν τριπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση σε σχέση με ασθενείς με τους ίδιους καρκίνους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον HPV αλλά με άλλες αιτίες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Δείτε επίσης