Ο λόγος που κάνετε σεξ επηρεάζει την ευτυχία σας

sex logoiΤο σεξ παίζει σπουδαίο ρόλο στην ευτυχία ενός ζευγαριού. Αλλά το να υπάρχει απλώς σεξ σε μια σχέση δεν είναι αρκετό για να προκύψει η ευτυχία. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε του λόγους που οι άνθρωποι  κάνουν σεξ με τους/τις συντρόφους τους και πως αυτοί οι λόγοι επηρεάζουν την ευτυχία τους.

Σε μια βραχυχρόνια σχέση είναι βέβαια αδιανόητο να μην υπάρχει σεξ. Όμως στο γάμο ή σε μια μακροχρόνια σχέση, πολύ συχνά το σεξ αρχίζει να γίνεται υποτονικό και δεν είναι καθόλου σπάνιες οι φορές που ο γάμος καταντάει «λευκός». Αυτό είναι δυνατόν να μειώσει την ευτυχία που απολαμβάνει το ζευγάρι ή ακόμα και να αποξενώσει τους συντρόφους.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι με τη σχέση τους τις ημέρες που κάνουν σεξ, Καναδοί ερευνητές με επικεφαλής την Amy Muise, ψυχολόγο από το πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν πως τα κίνητρα για σεξ επηρεάζουν την ευτυχία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

Θετικά και αρνητικά κίνητρα για σεξ

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, ή είναι παντρεμένα κάνουν σεξ. Ο πρώτος λόγος είναι είτε για να έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον είτε για να ευχαριστήσουν τον/την σύντροφό τους (θετική προσέγγιση). Ο δεύτερος λόγος είναι είτε από ενοχές (πολλοί σκέφτονται γιατί να συνυπάρχω με κάποιον αφού δεν κάνουμε σεξ;) είτε για να αποφύγουν μια αρνητική ατμόσφαιρα όπως π.χ. έναν καυγά.

Στην έρευνα της δρ Muise και της ομάδας της συμμετείχαν 108 ζευγάρια. Κάθε ημέρα –επί 15 ημέρες- τα ζευγάρια κρατούσαν ημερολόγιο για το βαθμό «σεξουαλικής ικανοποίησης που ένιωθαν» καθώς επίσης και για το πόσο έλξη ένιωθαν για το ταίρι τους. Κάθε φορά που έκαναν σεξ, έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με τους λόγους που τους οδήγησαν στο σεξ (π.χ. «για να νιώσω καλύτερα», «για να μη νιώσει απόρριψη ο σύντροφός μου» κλπ).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος ήθελε να κάνει σεξ για κάποιο θετικό λόγο (π.χ. να αυξήσει το αίσθημα οικειότητας) τότε ένιωθε πιο χαρούμενος και πιο ικανοποιημένος από τη σχέση του. Αυτή τη διάθεση τη μετέδιδε  στο σύντροφό του με αποτέλεσμα να νιώθει κι εκείνος μεγαλύτερη ικανοποίηση. Έτσι αυξανόταν η ευτυχία που ένιωθε το ζευγάρι.

Όταν όμως τα κίνητρα του σεξ είχαν να κάνουν με το αίσθημα της ενοχής και η σεξουαλική πράξη έπαιρνε «αναγκαστικό χαρακτήρα», δεν προσέφερε ικανοποίηση στο ζευγάρι. Φαίνεται πως όταν κάποιος κάνει σεξ απλώς επειδή πρέπει, δεν το απολαμβάνει στην πραγματικότητα και αυτό δεν κάνει το ζευγάρι πιο χαρούμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αυτό έχει χειρότερα αποτελέσματα γιατί προκαλεί αρνητικό συναίσθημα το οποίο μεταδίδεται στον/στην σύντροφο.

Η μελέτη διαπίστωσε και κάτι που είναι ήδη γνωστό: ότι οι άνδρες είναι σεξουαλικά πιο ενεργοί από τις γυναίκες. Έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες ότι η επιθυμία των γυναικών για σεξ πέφτει μετά την εμμηνόπαυση. Όμως η μελέτη βρήκε ότι άντρες έχουν τα ίδια κίνητρα με τις γυναίκες όταν κάνουν σεξ και αισθάνονται τα ίδια πράγματα. Νιώθουν για παράδειγμα ενοχές και πολλές φορές μέσα στο γάμο κάνουν σεξ όχι επειδή το θέλουν αλλά ως συζυγικό καθήκον.

Δείτε επίσης