Η οστρακιά είναι μια ειδική μορφή λοιμώδους νόσου, που προκαλείται από στρεπτόκοκκους (β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α).
Οι στρεπτόκοκκοι αυτοί ανήκουν στα πιο συνηθισμένα αίτια λομωδών βακτηριακών νόσων των ανώτερων αεραγωγών, ιδιαίτερα των αμυγδαλών και του πίσω τοιχώματος του φάρυγγα.
Στην οστρακιά τα μικρόβια καταλήγουν μέσω των αμυγδαλών στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα. Η λοίμωξη αυτή δεν ξεχωρίζει στην κλινική της εικόνα από μια ανάλογη ιογενούς αιτιολογίας. Χωρίς τη λήψη και εξέταση επιχρίσματος από το φάρυγγα ώστε να πιστοποιηθεί η μικροβιακή της προέλευση, η διάγνωση μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη και για το γιατρό.
Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Για την οστρακιά, η θεραπεία απαιτεί αντιμετώπιση με αντιβιοτικά. Παρουσιάζεται σε ηλικία νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του δημοτικού και μεταδίδεται με τα σταγονίδια ή την άμεση επαφή. Η πιο συνηθισμένη εποχή εκδήλωσης της είναι οι χειμερινοί μήνες και η άνοιξη.
Μετά το διάστημα επώασης (2 ως 4 μέρες) το παιδί παρουσιάζει ξαφνικά υψηλό πυρετό και έντονους πόνους στο λαιμό με προβλήματα κατάποσης. Ορισμένες φορές προστίθενται σε αυτά εμετός και πονοκέφαλος.
Οι αμυγδαλές και τμήματα του ουρανίσκου εμφανίζουν ερεθισμό, κοκκινίζουν έντονα, διογκώνονται, και επικαλύπτονται από μικρά στίγματα ή πυώδη επιχρίσματα. Οι λεμφαδένες της γωνίας της γνάθου πρήζονται επώδυνα.
Στην οστρακιά, εκτός από τη φλεγμονή του φάρυγγα (αμυγδαλίτίδα) εμφανίζεται και ένα ροδοκόκκινο εξάνθημα στο φάρυγγα, ενώ η γλώσσα ύστερα από 2 με 3 μέρες γίνεται κόκκινη σαν το βατόμουρο, επειδή χάνει την κεράτινη στιβάδα της.
Σε ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα στην περιοχή της λεκάνης και στις μασχάλες, εμφανίζεται ένα εξάνθημα. Η περιοχή γύρω από το στόμα παραμένει ανενόχλητη και είναι υποκίτρινη. Οι αλλαγές αυτές στο δέρμα προκαλούνται από τις τοξίνες των στρεπτόκοκκων που εξαπλώνονται μέσω των οδών κυκλοφορίας του αίματος.
Αν η οστρακιά δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, τότε θα οδηγήσει αργότερα σε έντονη απολέπιση ολόκληρου του δέρματος, ακόμα και στην πατούσα και την εσωτερική επιφάνεια των παλαμών. Επιπλέον, ύστερα από 1 με 5 εβδομάδες, εκδηλώνεται πολύ συχνά νεφρίτιδα, ρευματικός πυρετός ή προσβολή της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα).
Το αργότερο 48 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας στη σωστή δοσολογία, το παιδί σας δεν μεταδίδει πια την ασθένεια. Στο βαθμό που η γενική του κατάσταση το επιτρέπει μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο.
Την εποχή έξαρσης της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας και της οστρακιάς (χειμώνας και άνοιξη) μπορεί να ταυτοποιηθούν στρεπτόκοκκοι στο φάρυγγα μέχρι και στο 20% των υγιών ανθρώπων, χωρίς απαραίτητα αυτή η ομάδα ανθρώπων να νοσεί.
Αυτοί οι φορείς στρεπτόκοκκου δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμιά αντιβιοτική θεραπεία, εκτός κι αν συμβιώνουν στο σπίτι με κάποιον νεφροπαθή ή ασθενή με βαλβιδοπάθεια.
Η μοναδική ασφαλής θεραπεία της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας και της οστρακιάς είναι τα αντιβιοτικά. Κάθε άλλη μέθοδος είναι επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού σας. Αν τα αντιβιοτικά δεν βοηθήσουν, αυτό οφείλεται συνήθως στο ότι δεν τηρούνται οι χρόνοι και οι ποσότητες της δοσολογίας. Δείτε επίσης για την οστρακιά εδώ.