Η εγκεφαλική διάσειση είναι μια παροδική διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου, που προκαλείται από τραυματισμό στο κεφάλι. Όμως, τα περιστατικά διάσεισης θέλουν προσοχή καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη η πλήρης ανάρρωση του εγκεφάλου μπορεί να χρειάζεται παραπάνω χρόνο, ακόμα και μήνες, μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Δύο είναι τα βασικά συμπτώματα της εγκεφαλικής διάσεισης: πρώτον, απώλεια της συνείδησης που διαρκεί από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι 1 ώρα, και δεύτερον αμνησία για μια χρονική περίοδο που ποικίλλει σε διάρκεια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, θολωμένη όραση, κόπωση, αίσθημα «θολότητας», κακή ισορροπία και οξυθυμία. Υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο περιστατικά εγκεφαλικής διάσεισης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Η διάσειση εγκεφάλου είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στα σπορ. Πολλοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι ορισμένα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μποξ και το ράγκμπι θέτουν σε κίνδυνο τους αθλητές. Ακόμα και αν το χτύπημα στο κεφάλι δεν προκαλέσει κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να έχει ταρακουνηθεί αρκετά και να έχει τραυματιστεί. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.
Οι βλάβες χρειάζονται χρόνο για την ανάρρωση
Μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι βλάβες που προκαλούνται από την διάσειση εγκεφάλου φαίνονται στις απεικονιστικές εξετάσεις ακόμα και μήνες έπειτα από την ανάρρωση των ασθενών.
Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Neurology», ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού συνέκριναν τους εγκεφάλους 50 εθελοντών που είχαν πάθει ήπια διάσειση εγκεφάλου με εκείνους 50 υγιών συνομηλίκων τους.
Αρχικά, οι τραυματίες είχαν εκδηλώσει προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους και ζαλάδα, που όμως υποχώρησαν μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Όμως 4 μήνες αργότερα, οι γιατροί εξακολουθούσαν να βλέπουν διαφορές στην ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που περιβάλλει προστατευτικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, κάτι που υποδηλώνει ότι ο δεν υπήρχε πλήρης επούλωση, αν και οι πάσχοντες δεν εμφάνιζαν συμπτώματα.
Ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Μέγιερ, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης και ερευνητής στο Δίκτυο Έρευνας Μυαλού (MRN) παρομοιάζει τις συνέπειες της εγκεφαλικής διάσεισης με εκείνες ενός δερματικού εγκαύματος, όπου τα συμπτώματα εξαφανίζονται πολύ πριν επουλωθεί πλήρως το δέρμα.
«Όποιος κτυπάει το κεφάλι του και παθαίνει διάσειση εγκεφάλου, πρέπει να ξέρει ότι ακόμα κι αν αισθάνεται στη συνέχεια καλύτερα, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι τελείως καλά», λέει ο Μέγιερ.
«Μετά από μία εγκεφαλική διάσειση, οι αθλητές συνήθως αποφεύγουν τους αγώνες για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, διότι τόσο χρειάζονται για να νιώσουν καλά, αλλά φαίνεται ότι είναι πρόωρο να επιστρέφουν τόσο νωρίς στις αθλητικές δραστηριότητές τους».
Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους αθλητές αλλά για όλους και μάλιστα ακόμα και όταν τα συμπτώματα της διάσεισης εγκεφάλου είναι ήπια. Αν δεν δοθεί η δυνατότητα στον εγκέφαλο να αναρρώσει πλήρως, τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν και ενδεχομένως να αναπτυχθούν βλάβες.
Στις ΗΠΑ, έχουν διαπιστωθεί θάνατοι εξαιτίας τραυματισμού στο κεφάλι που συνέβησαν στη διάρκεια του αμερικανικού φουτμπόλ. Οι θάνατοι δεν προήλθαν από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωσης αλλά από καταστροφική αποδιοργάνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία αποκαλείται «σύνδρομο δεύτερης πρόσκρουσης». Η πάθηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένας παίκτης υφίσταται νέο κτύπημα στο κεφάλι πριν αναρρώσει ο εγκέφαλος από προηγούμενη διάσειση.