Βαλανοποσθίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βάλανος). Συχνά, συνυπάρχει φλεγμονή και της  ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο).  Για να το πούμε διαφορετικά, πρόκειται για φλεγμονή της βαλάνου (βαλανίτιδα) ή της πόσθης, δηλαδή το πετσάκι (ποσθίτιδα). Αυτές οι δύο καταστάσεις θεωρούνται υπεύθυνες όσον αφορά τη δημιουργία της φίμωσης.

Είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα των γεννητικών οργάνων, ειδικά σε άρρενες που δεν έχουν κάνει περιτομή και των οποίων η πόσθη έχει στενέψει, έτσι ώστε να μην μπορεί να τραβηχτεί εύκολα για να καθαριστεί.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ερεθισμός και κοκκινίλα της κεφαλής του πέους. Η βαλανοποσθιτιδα κυρίως εκδηλώνεται με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, τάση του δέρματος στην προσπάθεια έλξης της πόσθης προς τα πίσω, πρήξιμο και ερυθρότητα της βαλάνου ή και φαγούρα όταν είναι μυκητιασικής αιτιολογίας, με ελκώδεις σκισίματα της πόσθης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αιτίες

Η βαλανοποσθίτιδα έχει πολλές αιτίες, όπως η μόλυνση από ζυμομύκητες ή βακτήρια, η αντίδραση στις αντισυλληπτικές κρέμες και ο ερεθισμός από την τριβή του πέους με τα ρούχα ή από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό ή την κατασκευή των ρούχων. Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο ευπαθείς στη βαλανοποσθίτιδα αν και δεν είναι σαφές το γιατί.

Ο πιο συχνός μύκητας που δημιουργεί πρόβλημα είναι ο Candida, ο οποίος προκαλεί συχνά και κολπίτιδες στις γυναίκες. Σε δύο ανασκοπήσεις, οι πιο κοινές αιτίες βρέθηκε να είναι τα εξής μικρόβια: C. albicans, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Pseudomonas spp., Gardnerella vaginalis, anaerobes, Treponema pallidum, Chlamydia trachomatis και Mycoplasma spp.

Σπανιότερα, αιτία μπορεί να είναι η βαλανίτιδα Ζοon ή ο ομαλός λειχήνας, δύο χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή θεωρούνται αυτοάνοσες ασθένειες.

Η κακή υγιεινή σε συνδυασμό με μία στενή ακροποσθία, η οποία εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου και την απομάκρυνση του σμήγματος, είναι το πιο συχνό αίτιο. Να σημειωθεί ότι η φίμωση εμποδίζει την απομάκρυνση του σμήγματος και την καλή υγιεινή της περιοχής. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της βαλανοποσθίτιδας είναι η καλή υγιεινή του πέους. Πλένετε καθημερινά την περιοχή με νερό (το σαπούνι πρέπει να έχει pH 5,5). Μπορεί όμως το σαπούνι να μην ενδείκνυται και ο γιατρός θα σας συστήσει κάποια μαλακτική κρέμα. Κατόπιν να στεγνώνετε καλά την περιοχή μετά το πλύσιμο.

Να ξέρετε ότι το δέρμα της βαλάνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, και η επαφή με κάποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ή ερεθισμό. Αυτό μπορεί να προέλθει από ορισμένα σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων και μαλακτικά καθώς και από προφυλακτικά και λιπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Διάγνωση

Αν έχετε φλεγμονή του πέους που δεν περνάει σε μία με δύο ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν ουρολόγο (ειδικό στη θεραπεία ανδρικών  ουρολογικών και γεννητικών προβλημάτων). Ο γιατρός θα εξετάσει το πέος σας και μπορεί να κάνει μερικές αναλύσεις, για να βρει την αιτία της φλεγμονής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αν ο γιατρός δεν είναι σίγουρος για την αιτία, μπορεί να προτείνει:

  • Καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου, για να βρεθεί το μικρόβιο που προκαλεί τη μόλυνση.
  • Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη, αν υπάρξει υποψία ότι μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από τη βαλανοποσθίτιδα.
  • Σπάνια, όταν η κλινική εικόνα επιμένει, μπορεί να παρθεί υλικό για βιοψία από την περιοχή της βλάβης.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία των λοιμώξεων από μύκητες ή βακτήρια χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα. Ορισμένες κρέμες περιέχουν κορτιζόνη. Πριν χρησιμοποιήσετε κρέμα πρέπει να στεγνώνετε καλά την περιοχή. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση στη θεραπεία θα πρέπει να ψάξετε για έναν γιατρό που να ξέρει πολύ καλά αυτή την πάθηση.

Δείτε επίσης