Η συμπάθεια είναι ερωτική για τον άνδρα αλλά όχι τη γυναίκα

man woman sympatheiaΗ συμπάθεια ταιριάζει στη γυναίκα αλλά όχι στον άνδρα. Για τους άνδρες, οι γυναίκες που είναι συμπαθητικές είναι συγχρόνως πιο θηλυκές και πιο ερωτικές προκαλώντας τους  επιθυμία για δημιουργία μακροχρόνιας σχέσης. Οι γυναίκες όμως δε φαίνεται να συγκινούνται από τους απλά συμπαθητικούς άνδρες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin οι γυναίκες που είναι συμπαθητικές είναι και ελκυστικές για τους άνδρες όμως οι συμπαθητικοί άνδρες δεν είναι κατ’ ανάγκη ελκυστικοί για τις γυναίκες.

«Αν και τα πρότυπα της πρώτης γνωριμίας έχουν αλλάξει, η στερεοτυπική συμπεριφορά βάσει του φύλου, εξακολουθεί να υφίσταται στα ραντεβού», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Γκουριτ Μπιρνμπαουμ, από την Σχολής Ψυχολογίας του Διεπιστημονικού Κέντρου στην Χερζλίγια, του Ισραήλ.

Η ερευνήτρια θέλησε να τσεκάρει κατά πόσο τα συμπαθητικά χαρακτηριστικά είναι ερωτικά ελκυστικά.

Η μελέτη εκπονήθηκε σε τρία στάδια: στο πρώτο, 100 φοιτητές με τυχαία επιλογή ζευγαρώθηκαν με άτομο του αντίθετου φύλου σε εργαστηριακό περιβάλλον. Το ένα μέλος του ζευγαριού κλήθηκε να εξιστορήσει μια πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία που είχε, όπως η αποτυχία στις εξετάσεις, την οποία στη συνέχεια συζήτησαν με το έτερο μέλος για 5 λεπτά. Στην συνέχεια το άτομο που είχε αφηγηθεί την ιστορία έπρεπε να βαθμολογήσει την ικανότητα του άλλου ως προς την κατανόηση που είχε εισπράξει κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης, έπρεπε να αξιολογήσει την ερωτική επιθυμία που είχε για το άτομο που άκουσε την ιστορία.

Οι γυναίκες δεν θεωρούν ερωτική την συμπάθεια

Οι άνδρες θεώρησαν τη γυναίκα που είχε ανταποκριθεί στην συζήτηση, ως πιο θηλυκή και πιο ελκυστική. Όμως οι γυναίκες δεν ταύτισαν την συμπάθεια και την κατανόηση με την έλξη.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, έγινε μια παρόμοια συζήτηση μεταξύ δύο αγνώστων σε online περιβάλλον, όπου οι εθελοντές έπρεπε να αποκαλύψουν ένα δυσάρεστο συμβάν σε άτομο του αντίθετου φύλου. Και πάλι για τους άνδρες αλλά όχι για τις γυναίκες, ένα συμπαθητικό άτομο γινόταν αντιληπτό ως ερωτικό και ελκυστικό.

Στο τρίτο μέρος της μελέτης, επαναλήφθηκε το σκηνικό της δεύτερης φάσης αλλά προστέθηκαν οι παράμετροι της σεξουαλικής αφύπνισης και επιθυμίας για μια μακροχρόνια σχέση.

Το περίεργο είναι ότι ενώ οι γυναίκες συνήθως είναι αυτές που παραπονούνται ότι δεν τις κατανοούν οι άνδρες, οι ίδιες δεν φαίνεται να αξιολογούν την κατανόηση ως κάτι ερωτικό, σύμφωνα τουλάχιστον με την τρέχουσα μελέτη. Από την άλλη μεριά φαίνεται πως η κατανόηση περιέχει για τους άνδρες ερωτισμό.

«Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί οι γυναίκες δεν έλκονται από άνδρες που δείχνουν ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους. Ενδεχομένως να θεωρούν ότι το ενδιαφέρον τους είναι προσποιητό ή το κάνουν για να αποκομίσουν σεξουαλικά οφέλη ή ακόμη ότι είναι απελπισμένοι και άρα λιγότερο σεξουαλικά ελκυστικοί», σχολιάζει η Μπιρνμπαουμ.

Ενδέχεται επίσης οι γυναίκες εκ φύσεως να μην θεωρούν ελκυστικό έναν άνδρας που δείχνει συμπάθεια επειδή δεν το θεωρούν ανδρικό χαρακτηριστικό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι γυναίκες έλκονται από άνδρες που έχουν “αδρά” χαρακτηριστικά τόσο στην εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά.

Δείτε επίσης