Το πειραματικό φάρμακο ZMapp θεράπευσε δύο ασθενείς με Έμπολα

Ένας 33χρονος Αμερικανός γιατρός, ο Κεν Μπράντλι και μια 59χρονη ιεραπόστολος, η Νάνσι Ράιτμπολ, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική, θεραπεύθηκαν μετά την πειραματική αγωγή.

Ο Κεν Μπράντλι και η Νάνσι Ράιτμπολ έλαβαν το πειραματικό φάρμακο ZMapp, το οποίο έχει χορηγηθεί σε ελάχιστους ασθενείς μέχρι στιγμής. Νοσηλεύτηκαν σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείο Emory της Ατλάντα μετά την αεροδιακομιδή τους από την Λιβερία στις αρχές Αυγούστου. Ειδικά ο γιατρός βρισκόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση πριν μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Ο Μπράντλι ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ζωντανός, που είμαι καλά και που έχω ενωθεί ξανά με την οικογένειά μου» δήλωσε. «Ως ιατρικός ιεραπόστολος δεν φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου σε αυτή τη θέση» τόνισε.

Ο Μπρους Ρίμπνερ, διευθυντής στην Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου Έιμορι δήλωσε ότι οι Μπράντλι και Ράιτμπολ δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. «Αυτά που μάθαμε όσο τους παρακολουθούσαμε θα βοηθήσουν να αναπτύξουμε την κατανόηση για το πώς μπορεί να θεραπευτεί ο ιός Έμπολα» δήλωσε. «Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος θεραπείας, καθώς πρόκειται για μία αρκετά καταστροφική ασθένεια».

Ο ιός Έμπολα ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, έχει ιδιαίτερα υψηλή θνησιμότητα και μεταδίδεται από σωματικά υγρά -ιδρώτα, αίμα, εμετό ή περιττώματα.

Δείτε επίσης