Άνοια με σωμάτια Lewy

somatia lewyH άνοια με σωμάτια του Λούι (Lewy Body Dementia) είναι μία εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη στον εγκέφαλο ειδικών σωματιδίων που λέγονται σωμάτια Lewy, τα οποία περιέχουν μία πρωτεΐνη, την άλφα-συνουκλεΐνη.

Η άνοια αυτή ευθύνεται για πάνω από το 20% του συνόλου των ανοιών αλλά συχνά γίνεται λάθος διάγνωση.

Τα συμπτώματά της είναι διαταραχές της μνήμης μαζί με σύγχυση, διαταραχές της συγκέντρωσης, έντονες διακυμάνσεις της νοητικής κατάστασης μέσα στη μέρα ή από μέρα σε μέρα, οπτικές ψευδαισθήσεις, παραλήρημα και παρκινσονισμό (τρέμουλο στα χέρια, βραδύτητα στις κινήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, αργή και ασταθής βάδιση).

Η διαταραχή προκαλεί επίσης μια ελάττωση της ικανότητας της μυρωδιάς (υποσμία, ανοσμία). Εν μέρει τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της νόσου Πάρκινσον (τα σωμάτια Lewy εμφανίζονται συχνά στον εγκέφαλο των ανθρώπων με νόσο Πάρκινσον).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νόσου αποτελούν οι οπτικές ψευδαισθήσεις οι οποίες είναι συνήθως καλά σχηματισμένες και δεν προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον ασθενή. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν  σχήματα και χρώματα στο οπτικό τους πεδίο. Άλλοι βλέπουν αντικείμενα, ζώα, ακόμα και ανθρώπους που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αυτές οι ψευδαισθήσεις είναι συχνά τόσο αληθινές που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας .

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι ο λήθαργος που μπορεί να εκδηλωθεί ως έντονη υπνηλία ή κόπωση. Μπορεί επίσης να προκύψει μια συνολική παραμέληση ή έλλειψη προσοχής σε αυτά που είναι γύρω σας.

Η άνοια με σωμάτια Lewy επηρεάζει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε, ειδικά κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης για το αν κάποιος θα αναπτύξει άνοια με σωμάτια Lewy είναι αν αυτός παρουσιάζει κινητική δραστηριότητα την ώρα που κοιμάται, σύμφωνα με μια έρευνα της Mayo Clinic. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και τρεις δεκαετίες πριν από την διάγνωση της άνοιας.

Όταν εξαπλώνονται στον εγκέφαλο τα σωμάτια του Lewy, προκαλούν σημεία και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ.  Γι’ αυτό αυτό το είδος άνοιας είναι δύσκολο να διαχωριστεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως όταν οι δύο ασθένειες βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά υπάρχει αρχικά λάθος διάγνωση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια με σωμάτια Lewy. Οι θεραπείες στοχεύουν στον έλεγχο των παρκινσονικών και ψυχιατρικών συμπτώματα της διαταραχής.

Δείτε επίσης