Όσοι παίρνουν δουλειά στο σπίτι -έστω και λίγη- βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους

Image of female hands on the keys typing documentsΟι εργαζόμενοι που δεν αφήνουν τη δουλειά τους στο γραφείο αλλά την συνεχίζουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι, βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία και ειδικότερα από την Εταιρεία Εργασιακής, Βιομηχανικής & Οργανωτικής Ψυχολογικής Έρευνας (GAWOe.V.).

Το κακό γίνεται ακόμα και όταν ο εργαζόμενος απλά ελέγχει τα email της δουλειάς από το σπίτι ή όταν δέχεται τηλεφωνήματα από το αφεντικό του.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chronobiology International, ανέλυσε στοιχεία από δύο προγενέστερες πανευρωπαϊκές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 57.235 εθελοντές.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι περιστασιακά έως καθημερινά σχεδόν τα μισά άτομα εργαζόντουσαν πέραν του καθιερωμένου οκταώρου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος, πεπτικά προβλήματα, μυϊκά ενοχλήματα και – το σοβαρότερο – καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας πάθησης αυξάνονταν ανάλογα με τη συχνότητα της δουλειάς στο σπίτι. Όσοι ανέφεραν ότι δούλευαν “μερικές φορές” στο σπίτι είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν εργάζονταν ποτέ στο σπίτι. Και όσοι ανέφεραν ότι δούλευαν “συχνά” στο σπίτι είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες για κάποια από τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Να πάψει η εισβολή της δουλειάς στην προσωπική ζωή

Οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για να πάψει η «εισβολή της δουλειάς» στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Λένε επίσης ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι μονίμως διαθέσιμοι για δουλειά, σαν να μην έχουν τίποτε άλλο να κάνουν στη ζωή τους. Και αυτό, διότι τα smartphones, τα tablets και οι οικιακοί υπολογιστές επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα έγγραφα και τα κομπιούτερ της δουλειάς, οπότε μπορεί ένας εργαζόμενος να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι του.

Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά χρόνο ξεκούρασης μακριά από τη δουλειά, για να ξαναβρεί τις δυνάμεις του.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμα και λίγη ώρα παραπάνω να εργάζεται κάποιος πέραν του καθιερωμένου ωραρίου, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Άρλινγκχαουζ, ειδική σε θέματα Δημοσίας Υγείας.

«Η συσχέτιση είναι πολύ ισχυρή και πολύ ανησυχητική. Η σύγχρονη εποχή της εύκολης επικοινωνίας αλλάζει την απασχόληση με τρόπους που υπονομεύουν την υγεία και γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απαιτήσεις των εργοδοτών για διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκτός του ωραρίου απασχόλησης».

Δείτε επίσης