Η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει τη χρόνια νεφρική νόσο

mediterranean-diet diatrofhΜετά την ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά τι αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να κάνουμε εκ των προτέρων για να βοηθήσουμε στην πρόληψη της νόσου;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of the American Society of Νεφρολογίας (CJASN) βρήκε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου έως και κατά 50%.

Σημαντική προστασία των νεφρών

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 7 χρόνια την πορεία της υγείας 900 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια νεφρική νόσο. Είχαν επίσης κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν ταχεία έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των εθελοντών από 0 έως 5, ανάλογα με το πόσο έμοιαζε με τη μεσογειακή διατροφή (το 0 ήταν το καθόλου και το 5 το «πάρα πολύ»). Κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στην βαθμολογία συσχετίσθηκε με μείωση κατά 17% του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιας νεφροπάθειας.

«Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κακή διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των νεφρών, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο αν η μεσογειακή διατροφή μπορούσε να δρα προστατευτικά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μαϊνές Χάτρι, νεφρολόγος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Κολούμπια.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από λίγο κόκκινο κρέας, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα, άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, και λογικές ποσότητες ξηρών καρπών και ελαιολάδου. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, εγκεφαλικού, εμφράγματος, περιφερειακής αρτηριοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Δείτε επίσης