Η ρύπανση του αέρα στην πόλη γερνάει πρόωρα το δέρμα

car rypansh derma 4Η ρύπανση του αέρα της πόλης γερνάει πιο γρήγορα το δέρμα μας. 

Μια κινεζική μελέτη έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να κάνει το δέρμα των γυναικών 10% πιο γερασμένο σε σχέση με τι γυναίκες που ζουν στην ύπαιθρο.

Η μελέτη αφορούσε 200 γυναίκες ηλικίας 30 έως 45 στην Κίνα και συνέκρινε αυτές που ζούσαν σε πόλη όπως το Πεκίνο με άλλες γυναίκες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. 

Όπως φάνηκε, η αστική ζωή κάνει το δέρμα του προσώπου να γερνάει κατά 10% πιο γρήγορα απ’ ό,τι η ζωή στην επαρχία, εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων οι οποίοι προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα κοκτέιλ από 224 ρύπους στην ατμόσφαιρα της πόλης σε όλο τον κόσμο καταστρέφουν τις πρωτεΐνες που ονομάζονται κεράτινες οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από την απώλεια υγρασίας. Οι ρύποι προκαλούν επίσης φλεγμονή, διαταράσσουν τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος, βλάπτουν το κολλαγόνο που διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική, και επιταχύνουν την δημιουργία ρυτίδων.

Όλ’ αυτά μαζί, κάνουν το δέρμα να φαίνεται θαμπό και γερασμένο πριν την ώρα του, γράφουν οι ερευνητές υπό τον καθηγητή Βέι Λιου, διευθυντή της Δερματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας του Πεκίνου.

Στη μελέτη, οι γυναίκες της πόλης και της υπαίθρου είχαν παρόμοιο τρόπο ζωής και έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Το τοξικά σωματίδια περνούν μέσα στο δέρμα

«Αν μια γυναίκα θέλει να δει σε πόσους ρύπους εκτίθεται καθημερινά το δέρμα της, δεν έχει παρά να κοιτάξει το βαμβάκι το βράδυ που κάνει τον καθαρισμό του προσώπου της», συνέστησε η Στέφανι Ουϊλιαμς, δερματολόγος στο Λονδίνο. «Όσο πιο σκούρο βγαίνει, σε τόσο περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους έχει εκτεθεί και τόσο πιο ταλαιπωρημένο θα είναι το δέρμα της».

«Στο παρελθόν υπήρχε η πεποίθηση ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορεί να κολλούν στο πρόσωπο, αλλά είναι πάρα πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν το δέρμα» εξήγησε Φροκ Νιούστερ από την Procter and Gamble, της εταιρείας που χρηματοδότησε τη μελέτη. «Γνωρίζουμε πλέον ότι σωματίδια τόσο μικρά όσο 0,1 εκατομμυριστό του μέτρου,  φέρουν μια ποικιλία από αυτές τις τοξίνες και μπορούν να περάσουν κάτω από το δέρμα.”

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , οι πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο περιλαμβάνουν το Νέο Δελχί στην Ινδία, την Καμπούλ στο Αφγανιστάν και το Κάιρο της Αιγύπτου.

Δείτε επίσης