Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (premenstrual syndrome ή PMS) είναι μια προβλέψιμη σειρά σωματικών και συναισθηματικών μεταβολών, που συμβαίνουν λίγο πριν την περίοδο. Υπάρχει δυνατότητα θεραπείας με φάρμακα και διατροφή.
Στο 2-5% των γυναικών το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Πολλές άλλες το περνούν μάλλον ελαφρά.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν οποτεδήποτε στο μέσο του μηνιαίου κύκλου και γενικά εξαφανίζονται, μόλις αρχίσει η περίοδος σας.
Συμπτώματα
Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Φούσκωμα, κατακράτηση υγρών, πρήξιμο της κοιλιάς, πρησμένα χέρια και πόδια, αύξηση βάρους.
- Πόνος στους μαστούς.
- Αδεξιότητα.
- Κόπωση.
- Πονοκέφαλος και ημικρανίες.
- Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, εμετός, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
- Δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα.
- Αλλαγές διάθεσης, δυσκολία συγκέντρωσης και ληθαργικότητα.
- Νευρικότητα, ανησυχία, θυμός και ένταση.
Τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου τείνουν να αυξομειώνονται από μήνα σε μήνα και ενοχλούν περισσότερο τις γυναίκες που βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.
Το σύνδρομο δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσμηνόρροια που αναφέρεται σε έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και όχι πριν από αυτήν.
Αιτία
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι προκαλεί το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Χωρίς αμφιβολία συνδέεται με την κυκλική μεταβολή των επιπέδων των ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη, προλακτίνη) επειδή τα συμπτώματα εξαφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη και μετά την εμμηνόπαυση.
Το στρες μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Περιστασιακά μερικές γυναίκες με βαρύ προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη, αν και η κατάθλιψη και μόνο δεν εξηγεί όλα τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα τη θεωρία ότι το PMS ευθύνεται για μεταβολές διάθεσης.
Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ορισμένα συμπτώματα.
Διάγνωση
Ο γιατρός θα αποδώσει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, μόνο αν είναι μέρος προβλεπτού προεμμηνορροϊκού πρότυπου. Για να καθορίσει αν υπάρχει αυτό το πρότυπο, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε σημειώσεις των συμπτωμάτων σας για πολλούς μηνιαίους κύκλους.
Σε ένα ημερολόγιο καταγράφετε όλα τα συμπτώματα σας, την ημέρα που τα παρατηρήσατε για πρώτη φορά και την ημέρα που άρχισε η περίοδος σας.
Πόσο σοβαρό είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο;
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να είναι δύσκολα ανεκτό, αλλά δε συνδέεται με υποκείμενη ασθένεια. Συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του πριν την εμμηνόπαυση. Αν σας είναι δύσκολο να ζείτε με τα συμπτώματα του PMS σας, υπάρχουν δυνατότητες θεραπείας.
Θεραπεία
Ο γιατρός σας συνήθως μπορεί να σας ανακουφίσει από μερικά από τα συμπτώματα και να σας απαλλάξει από τις ενοχλήσεις.
Φάρμακα. Κανένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του PMS δε βοηθάει όλες τις γυναίκες. Όμως η αντίδραση της κάθε μίας στα φάρμακα διαφέρει και το κάθε φάρμακο βοηθάει μερικές γυναίκες.
Στο βαρύ προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων γνωστών ως αναστολέων επανανάλυψης σεροτονίνης (GSRI) είναι τα πρώτα που επιλέγονται.
Ένα διουρητικό φάρμακο μπορεί να περιορίσει την κατακράτηση υγρών και τα φουσκώματα πριν την περίοδο, αν και μερικές μελέτες δείχνουν ότι δεν ωφελεί η χρήση του και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι επίσης αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μερικών γυναικών.
Διατροφή και άσκηση. Αποφεύγοντας το αλάτι για μερικές ημέρες πριν την περίοδο σας μπορεί να βοηθήσει να μην εμφανιστούν φουσκώματα και κατακράτηση υγρών.
Αν αποφύγετε την καφεΐνη μπορεί, να μειώσετε τη νευρικότητα και την ένταση και να έχετε λιγότερους πόνους στο στήθος. Πολλές γυναίκες λένε ότι η τακτική άσκηση βοηθάει να τις ανεβάσει συναισθηματικά.
Οι γυναίκες με ήπιο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο καμιά φορά βρίσκουν ότι τους βοηθάει η απλή καταγραφή των συμπτωμάτων τους. Όταν γίνει φανερό ότι τα προβλήματα τους είναι προβλεπτά και βραχύβια, ανακαλύπτουν ότι ανέχονται πιο εύκολα τα συμπτώματα.
Οι γυναίκες που αθλούνται εμφανίζουν λιγότερα ή ηπιότερης έντασης συμπτώματα. Βοηθάει επίσης η χαλάρωση (γιόγκα, μασάζ) και ο ποιοτικός ύπνος.
Δείτε περισσότερα για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.