Τα ποσοστά θρήσκων και άθεων στις διάφορες χώρες του πλανήτη

imaατηρεοι55555555gesΜια δημοσκόπηση της εταιρείας WI Network of Market Research/Gallup International παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποσοστά θρήσκων και αθέων σε διάφορες χώρες. Στην έρευνα συμμετείχαν 63.898 άτομα από 65 χώρες.

Περίπου έξι στους 10 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη αυτοπροσδιορίζονται ως θρήσκοι, ενώ οι άθεοι και οι μη θρησκευόμενοι αντιστοιχούν στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι 9 στους 10 Κινέζους δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι, ενώ το ίδιο δηλώνει το 75% των Σουηδών και των Τσέχων. Η πιο πιστή χώρα είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία μόνο το 1% δηλώνουν άθεοι.

Φαίνεται πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εισόδημα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς τα πιο πλούσια κράτη τείνουν να είναι λιγότερο θρησκευόμενα –με τις ΗΠΑ να αποτελούν εξαίρεση. Η ήπειρος με τις πιο θρήσκες χώρες είναι η Αφρική.

Από τους πλέον θρησκευόμενους είναι οι Ρώσοι (7 στους 10) και οι Αμερικανοί σε ποσοστό 56%. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις τρεις στους 10 δηλώνουν θρησκευόμενοι. Έκπληξη αποτελεί το Ισραήλ, όπου το 65% δηλώνει άθρησκο.

Για την Ελλάδα δείτε τα ποσοστά εδώ.

t5555555555hriskeies1

Με κόκκινο είναι οι λιγότερο θρησκευόμενες χώρες (όπως η Κίνα με 90% των ερωτώμενων να δηλώνουν άθεοι, τη Σουηδία με 76%, τη Τσεχία με 75% και το Χονγκ Κονγκ με 70%).

Με πορτοκαλί είναι τα κράτη με υψηλά ποσοστά άθεων: η Ολλανδία με 66%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 66%, το Ισραήλ με 65%, η Ιαπωνία με 62%, η Γερμανία με 59%, η Αυστραλία με 58%, η Ελβετία με 58%, η Νότια Κορέα με 55%, η Ισπανία με 55% κι άλλες.

Με γαλάζιο, τα κράτη με ποσοστό αθεΐας κάτω από 50% (ΗΠΑ, Μέξικο, Φινλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Βέλγιο).

Με μπλε είναι οι χώρες με ποσοστό αθέων κάτω του 25%: η Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Νότια Αφρική, Τυνησία, Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, αλλά και Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα.

Εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο

Μια πεποίθηση που καταρρίπτει η δημοσκόπηση είναι ότι οι θρησκείες προσελκύουν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου άτομα. Ενώ το 60% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης δήλωσαν πιστοί, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 64% μεταξύ των κατόχων διδακτορικού.

thris55555555keies2Οι νοικοκυρές έρχονται πρώτες, με το 76% αυτών να δηλώνουν θρησκευόμενες κι ακολουθούν οι συνταξιούχοι με ποσοστό 67% και οι μαθητές με 66%.

Λιγότερο θρησκευόμενοι είναι όσοι έχουν δουλειά πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι σημειώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αθεΐας, με 13%.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο θρησκευόμενοι από τους νέους. Τα άτομα στις ηλικίες μεταξύ 25-34 ετών δηλώνουν θρήσκοι σε ποσοστό 67%.  Σε ηλικίες άνω των 45 ετών, το ποσοστό των θρήσκων πέφτει κάτω από 60%.

Δείτε επίσης