Tα σακχαρούχα αναψυκτικά μπορούν να αυξήσουν το λίπος στο συκώτι

Η κατανάλωση δύο ανθρακούχων αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για λιπαρό συκώτι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hepatology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts βρήκαν ότι τα άτομα που πίνουν περισσότερα από ένα ανθρακούχο αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν αναψυκτικά.

fizzy-d5555rinksΚαι προειδοποίησαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν επίσης να συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή νόσο. Ωστόσο, βρήκαν ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αναψυκτικά δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος (NAFLD) χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα που δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα ζαχαρούχα ροφήματα αποτελούν σημαντική διατροφική πηγή φρουκτόζης η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για λιπαρό συκώτι, καθώς μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά  στο συκώτι (η γλυκόζη μεταβολίζεται επίσης σε κάθε κύτταρο του σώματος).

Προδιαθέτουν για διαβήτη

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.634 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν δηλώσει την ποσότητα καφεϊνούχων ή σακχαρωδών ροφημάτων, όπως τα αναψυκτικά, ανθρακούχα και μη, σε ημερήσια βάση.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία και μέτρηση του λίπους στο συκώτι τους. Μερικοί εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η συσχέστιση ίσχυε και όταν λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

«Η μελέτη παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι τα πλούσια σε ζάχαρη αναψυκτικά (ανθρακούχα και μη) προδιαθέτουν για μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω μελέτες για τη καλύτερη κατανόηση αυτής της συσχέτισης, καθώς και της επίπτωσης στον οργανισμό από την κατανάλωση των διαιτητικών εκδοχών των αναψυκτικών», ανέφερε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Τζιαντάο Μα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν κενές θερμίδες (χωρίς δηλαδή άλλα θρεπτικά συστατικά).

Δείτε επίσης