Χρόνια δυσκοιλιότητα

dyskoiliothta 5Πολλά άτομα πιστεύουν ότι δυσκοιλιότητα είναι η ανικανότητα να πάνε στην τουαλέτα καθημερινά. Στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε μέρα.

Για κάποιους είναι φυσιολογικό να πηγαίνουν στην τουαλέτα τρεις φορές την εβδομάδα. Για άλλους μπορεί να είναι τρεις φορές την ημέρα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα αναφέρεται σε κενώσεις που δε συμβαίνουν τακτικά – σε γενικές γραμμές λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα – και κατά τις οποίες τα κόπρανα είναι σκληρά και αποβάλλονται δύσκολα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Αποβολή σκληρών κοπράνων λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα.
  • Περιστασιακά κοιλιακό φούσκωμα και ενοχλήσεις.

Αλλαγές στην ταχύτητα κατά την οποία τα κόπρανα περνάνε μέσα από το παχύ έντερο ή στην ποσότητα του νερού που αφαιρείται από αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και να προκαλέσουν χρόνια δυσκοιλιότητα. Η νόσος μπορεί επίσης να συμβεί από τη χρήση φαρμάκων, όπως κάποιων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, της κατάθλιψης, της υπερέντασης και κάποιων καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα γίνεται συνήθως πιο συχνή με τα χρόνια.

Διάγνωση

Αν η δυσκοιλιότητα είναι μια πρόσφατη εξέλιξη ή αν οι συνήθειες σας διαφοροποιούνται από αυτές που θεωρείτε φυσιολογικές, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αρχικά θα προσπαθήσει να αποκλείσει άλλα αίτια, όπως είναι μία απόφραξη στη διαδρομή τους. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να είναι μία κολονοσκόπηση ή μία σιγμοειδοσκόπηση και ακτινογραφία με βάριο.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνει γενικά αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και ζωής:

  • Να πίνετε τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια νερό ή άλλα υγρά καθημερινά.
  • Να αυξάνετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας τρώγοντας περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν δεν ανέχεστε τις πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, μιλήστε στο γιατρό σας για τη χρήση ενός συστατικού διόγκωσης των κοπράνων που περιέχει μεθυλοκυτταρίνη ή τη φυτική ίνα ψύλλιο.
  • Ενσωματώστε την τακτική άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η άσκηση βοηθάει στην ενεργοποίηση της λειτουργίας του εντέρου.
  • Καθιερώστε μία συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για την τουαλέτα. Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε την ανάγκη, προσπαθήστε.
  • Μην αντιστέκεστε στην ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.
  • Αποφύγετε τους υποκλυσμούς.  Το «ξέπλυμα» του παχέος εντέρου, είτε από τα επανειλημμένα κλύσματα είτε από τα καθαρτικά, μπορεί να αφαιρέσει τα μέταλλα από το σώμα σας με βλαβερές συνέπειες. Πολλά άτομα με δυσκοιλιότητα εξαρτώνται από τα καθαρτικά, για να την αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, τα καθαρτικά μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να τραυματίσουν το έντερο και να χαλάσουν τη φυσιολογική ισορροπία μετάλλων στο σώμα σας.
  • Αν η δυσκοιλιότητα σας δε βελτιωθεί, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Δείτε επίσης