Οι αλλεργίες του αναπνευστικού μειώνουν τον κίνδυνο για γλοίωμα

Τα άτομα που έχουν αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και έκζεμα έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν γλοίωμα, μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

allergies_6Το γλοίωμα είναι όγκος στον εγκέφαλο που αναπτύσσεται από τα νευρογλοιακά κύτταρα, τα κύτταρα που στηρίζουν τους νευρώνες του εγκεφάλου και τους παρέχουν μεταξύ άλλων θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο.

Πάνω από το 25% των όγκων του εγκεφάλου και το 80% των καρκινικών όγκων είναι γλοιώματα. Δεν υπάρχει σαφής αιτία, η οποία προκαλεί τα γλοιώματα (μια μελέτη έδειξε ότι τα πολλά αντισυλληπτικά είναι ένας παράγοντας). Επειδή ο όγκος πιέζει το εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προκαλούνται ορισμένα συμπτώματα εκ των οποίων τα κυριότερα είναι: πονοκέφαλοι, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγή προσωπικότητας, αδυναμία άνω ή κάτω άκρων και μουδιάσματα.

Άγνωστος ο μηχανισμός

Διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε πάνω από 4.500 ασθενείς με γλοίωμα και άλλα 4.200 άτομα χωρίς καρκίνο του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το ιστορικό αναπνευστικών αλλεργιών, άσθματος και εκζέματος σχετιζόταν με κατά 30% μικρότερη πιθανότητα για γλοίωμα .

«Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει αυτή τη συσχέτιση. Και σήμερα την επιβεβαιώνουμε στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να αποσαφηνίσουμε την αιτία και το μηχανισμό», ανέφερε η Μελίσσα Μποντι, αντιπρόεδρος Πρόληψης του Καρκίνου και Πληθυσμιακής Επιστήμης στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Κολεγίου «Baylor».

Το σύνολο των μελετών δείχνει ότι όσο περισσότερες αλλεργίες έχει κάποιος τόσο πιο προστατευμένος είναι από το γλοίωμα. Οι αλλεργίες προστατεύουν και από αρκετούς άλλους καρκίνους όπως π.χ. του παχέος εντέρου. Αντίθετα, οι αλλεργίες που προκαλούν άσθμα φαίνεται να προωθούν τον καρκίνο του πνεύμονα. Δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό αλλά τα αλλεργικά άτομα έχουν ένα πιο δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα κάτι που μπορεί να είναι μια εξήγηση.

Δείτε επίσης