Κακά νέα για τους εργασιομανείς ή όσους αναγκαστικά δουλεύουν πολύ για να τα βγάλουν πέρα: όσο πιο πολύ δουλεύει κανείς, τόσο το χειρότερο για την υγεία του και συγκεκριμένα για την καρδιά του, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine.
Οι συστηματικές υπερωρίες υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων που έχουν σχέση με την καρδιά.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 1.926 εργαζόμενους τους οποίους παρακολούθησαν στο διάστημα 1986 – 2011. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, 822 άτομα (το 43%) εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα καρδιαγγειακής υγείας, όπως στηθάγχη, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, υπέρταση ή εγκεφαλικό.
Μεταξύ όσων είχαν πλήρες ωράριο εργασίας, ο κίνδυνος αυξανόταν στη δεκαετία κατά 1% για κάθε πρόσθετη ώρα εργασίας την εβδομάδα. Μετά από 46 ώρες εργασίας την εβδομάδα, η αύξηση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη. Όσοι εργάζονταν 11 ώρες την ημέρα (55 ώρες την εβδομάδα) επί μια δεκαετία, είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος. Ακόμη χειρότερα, όσοι εργάζονταν 60 ώρες την εβδομάδα επί μία δεκαετία είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν 45 ώρες την εβδομάδα. Όσοι εργάζονταν 65 ώρες την εβδομάδα είχαν αύξηση του κινδύνου 52% και όσοι εργάζονταν 70 ώρες την εβδομάδα είχαν αύξηση 74%. Ο πρόσθετος κίνδυνος δεν ίσχυε για ανθρώπους με μερική απασχόληση.
Η ποσοστιαία αύξηση του κινδύνου για την καρδιά, ανάλογα με τις ώρες εργασίας παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Η αύξηση του κινδύνου ήταν ανεξάρτητη από τους άλλους παράγοντες για καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως είναι η ηλικία, το φύλο κ.λπ.
Δείτε τη μελέτη σε pdf εδώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, οι εργαζόμενοι που κάνουν υπερωρίες έχουν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δουλεύουν οκτάωρο. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εργάζονται περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα.
Τα εξαντλητικά ωράρια κάνουν κακό και στην παραγωγικότητα, έτσι πρόσφατα αρκετές εταιρίες αποφάσισαν να καταργήσουν τις υπερωρίες και να επιβάλλουν υποχρεωτικά στους υπαλλήλους τους το κλασικό ωράριο του «9-5», προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί.