Κάπνισμα και ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ένας θανάσιμος συνδυασμός

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό, καταλήγει μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care and Research.

kapnisma arhtritida 6“Η έρευνά μας παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αρχίζει να μειώνεται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που διακόπτουν το κάπνισμα”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Deborah Symmons καθηγήτρια ρευματολογίας και μυοσκελετικής επιδημιολογίας.

Η Symmons και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 5.700 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μέσης ηλικίας 61 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρήκαν ότι οι ασθενείς που κάπνιζαν είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ο κίνδυνος μεταξύ των πρώην καπνιστών ήταν παρόμοια με εκείνη των ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες και ρευματολόγους για τη δημόσια υγεία για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ιδίως μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα”, είπε η Symmons.

Ο ρόλος του καπνίσματος

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το κάπνισμα παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, έτσι ώστε οι καπνιστές να παρουσιάζουν τη νόσο σε υψηλότερη συχνότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Από την άλλη μεριά, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσο, κατά 30%.

Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και οι αναπνευστικές παθήσεις, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια εξουθενωτική και επώδυνη κατάσταση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι απρόβλεπτη. Τη μια μέρα οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται καλά και την επόμενη μέρα να περιορίζονται στο κρεβάτι έχοντας δυσκολία να ντυθούν και να πάνε στην τουαλέτα χωρίς βοήθεια.

Δείτε επίσης