Χωρίς επιπτώσεις μία μόνο γενική αναισθησία στα μικρά παιδιά

Η γενική αναισθησία (γενική νάρκωση) είναι μια κατάσταση που αναφέρεται ως “φαρμακολογικό κώμα” και βέβαια δεν είναι  ύπνος. Στην κατάσταση αυτή, ο εγκέφαλος γίνεται πολύ ήσυχος και η δραστηριότητα των νευρώνων εξασθενεί δραματικά όπως συμβαίνει στο κώμα.

anaisthhsi paidiΥπάρχουν λοιπόν ανησυχίες, μήπως η γενική αναισθησία επηρεάζει την εξέλιξη του εγκεφάλου στην μετέπειτα ζωή. Πράγματι ορισμένες μελέτες έχουν ενισχύσει αυτές τις ανησυχίες. Για παράδειγμα, μια γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 έδειξε ότι ο κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους αυξάνεται κατά 35%, καθώς η γενικευμένη αναισθησία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους νευρικούς ιστούς.

Ανησυχίες επίσης υπάρχουν στην περίπτωση των μικρών παιδιών. Κάθε χρόνο εκατομμύρια βρέφη και νήπια σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν γενική αναισθησία για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις ή επειδή πρέπει να κάνουν μια μαγνητική εγκεφάλου. Το 2011, ερευνητές στη Mayo Clinic δημοσίευσαν μια μελέτη που βρήκε σύνδεση της γενικής αναισθησίας πριν την ηλικία των 2 ετών με τις μαθησιακές δυσκολίες αργότερα. Τότε, ο επικεφαλής τη μελέτης, αναισθησιολόγος David Warner ανέφερε: «Τα παιδιά που εκτίθενται περισσότερο από μία φορά σε γενική αναισθησία, λόγω χειρουργικής επέμβασης πριν από την ηλικία των 2 ετών, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με την ομιλία και τη γλώσσα».

Επίσης μελέτες σε νεαρά ζώα έχουν δείξει ότι η γενική αναισθησία μπορεί να προκαλέσει γνωσιακά προβλήματα.

Χωρίς επιπτώσεις από μόνο μια έκθεση σε γενική αναισθησία

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, μια μόνο γενική αναισθησία δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γνωσιακών ελλειμμάτων στα παιδιά κάτω των 3 ετών.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Παίδων της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Αναισθησιολογίας Lena S. Sun, μελέτησαν τις επιπτώσεις της γενικής αναισθησίας σε 105 παιδιά, κάτω των 36 μηνών, που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης.

Στα παιδιά είχε χορηγηθεί μια μόνο δόση αναισθητικού διάρκειας 20-240 λεπτών. Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο η γενική αναισθησία είχε νοητικές επιπτώσεις αργότερα στη ζωή των παιδιών, όταν έφτασαν στην ηλικία των 8-15 ετών.

Τα νοητικά τεστ (μνήμης, μάθησης, ταχύτητας σκέψης, προσοχής, γλώσσας, συμπεριφοράς κλπ), έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια διαφορά σε σχέση με τις επιδόσεις των αδερφών τους που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε γενική αναισθησία.

«Με βάση τα ευρήματά μας, είμαστε σε θέση να καθησυχάσουμε τους γονείς ότι μία μόνο έκθεση σε γενική αναισθησία είναι ασφαλής για τα μικρά παιδιά», επισημαίνει η Sun και προσθέτει ότι θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση των παιδιών σε γενική αναισθησία, ιδίως όσων έχουν κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η μελέτη αυτή δεν περιέλαβε μεγάλο αριθμό παιδιών, και άρα το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Πηγή: Association Between a Single General Anesthesia Exposure Before Age 36 Months and Neurocognitive Outcomes in Later Childhood.

Δείτε επίσης