Η οσμή των ζωντανών κοτόπουλων μπορεί να αποτελέσει όπλο στη μάχη κατά της ελονοσίας, συμπεραίνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Malaria Journal.
Ερευνητές από τη Σουηδία και την Αιθιοπία μελέτησαν σε τρία χωριά της δυτικής Αιθιοπίας τη συμπεριφορά των κουνουπιών του γένους Ανωφελές (Anopheles) τα οποία μεταδίδουν τον ιό της ελονοσίας και περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1818.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λοίμωξη από ελονοσία καταγράφηκε σε 214 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το 2015, κοστίζοντας τη ζωή σε 438.000 άτομα. Το 88% των κρουσμάτων ελονοσίας και το 90% των θανάτων αφορούν την υποσαχάριο Αφρική.
Αρχικά, οι ερευνητές παρατήρησαν σε χωριά της Αιθιοπίας ότι τα κουνούπια του γένους Ανωφελές συγκεντρώνονταν περισσότερο στους εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονταν άνθρωποι, ενώ στην ύπαιθρο πλησίαζαν λίγες φορές τα βοοειδή, τα πρόβατα και τις κατσίκες. Επίσης, τα κουνούπια δεν πλησίαζαν ποτέ τα κοτόπουλα ούτε στους εξωτερικούς ούτε στους εσωτερικούς χώρους.
Τα κουνούπια του γένους Ανωφελές χρησιμοποιούν πρωτίστως την όσφρηση για να εντοπίζουν τα θύματά τους κι έτσι οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από μαλλί, τρίχωμα και φτερά από τα ζώα τριών χωριών της Αιθιοποίας απομονώνοντας τα πτητικά μόρια που ήταν υπεύθυνα για την οσμή τους.
Όταν εξέθεσαν τα κουνούπια στα μόρια αυτά, παρατήρησαν πως η μυρωδιά που εκπέμπουν τα κοτόπουλα δρούσε ως εντομοαπωθητική ουσία.
Εντομοαπωθητικη η μυρωδιά των κοτόπουλων
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ρίκαρντ Ίνγκνελ, διευθυντής του Τμήματος Χημικής Οικολογίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και οι συνεργάτες του εμβάπτισαν παγίδες κουνουπιών με τα πτητικά μόρια που απομόνωσαν από τα ζώα και τις τοποθέτησαν για ένα βράδυ σε 11 καλύβες τριών χωριών.
Την άλλη μέρα οι ερευνητές είδαν ότι οι παγίδες με μυρωδιά κοτόπουλων είχαν πολύ λιγότερα κουνούπια απ’ ό,τι εκείνες που είχαν εμβαπτιστεί σε μυρωδιές βοοειδών και άλλων ζώων.
Επίσης, οι ερευνητές άφησαν για ένα βράδυ ελεύθερα κοτόπουλα μέσα στις καλύβες των χωρικών και παρατήρησαν ότι και πάλι τα κουνούπια ήταν λιγότερα.
Είναι άγνωστο γιατί η μυρωδιά από τα κοτόπουλα απωθεί τα κουνούπια του γένους Ανωφελές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει στη μάχη κατά της ελονοσίας.