Το κάπνισμα μειώνει άμεσα την πρόσληψη θερμίδων

Μια μικρή ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο βρήκε ότι το κάπνισμα μειώνει άμεσα την πρόσληψη των θερμίδων.

kapnismaΗ διακοπή του καπνίσματος οδηγεί συνήθως σε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό κάνει ορισμένους πρώην καπνιστές να αρχίζουν ξανά τη συνήθειά τους μετά από μια παροδική διακοπή του. Πιστεύεται ότι επειδή η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί στερητικό σύνδρομο, εμφανίζεται μια τάση για τσιμπολόγημα.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι καπνιστές έχουν χαμηλότερη ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) από τους μη καπνιστές. Επίσης, όταν οι καπνιστές σταματούν το κάπνισμα, μπορεί να πάρουν έως και 10 κιλά μέσα σε μια πενταετία. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2012 βρήκε ότι, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η μέση αύξηση του σωματικού βάρους είναι σχεδόν 4,7 κιλά σε έναν χρόνο. Το εύρημα βασίστηκε σε 62 μελέτες.

Άμεση επίδραση το βάρος

Ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη δρ Κωνσταντίνα Ζαχαρή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, εξέτασαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην πρόσληψη τροφής, στα αισθήματα των καπνιστών, καθώς και στις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη.

Η μελέτη περιέλαβε 14 υγιείς άνδρες, που είτε κάπνιζαν δύο τσιγάρα, είτε απλώς τα κρατούσαν στο χέρι τους χωρίς να καπνίζουν, ενώ στη συνέχεια μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν. Διαπιστώθηκε ότι, το κάπνισμα είχε άμεση επίδραση στην πρόσληψη των θερμίδων, επιφέροντας μείωση 152 θερμίδων, κατά μέσο όρο, ημερησίως.  Πιθανή αιτία, κατά τους ερευνητές, είναι η μεταβολή των επιπέδων της ορμόνης γκρελίνης, γνωστής και ως «ορμόνης της πείνας».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η διακοπή που καπνίσματος δεν παχαίνει πάντα. Η αύξηση του βάρους επισημαίνεται ως μέσο αποτέλεσμα. Στην προαναφερθείσα μετα-ανάλυση καταγράφηκε ότι το 16% όσων διέκοψαν το κάπνισμα έχασε κιλά μετά τη διακοπή του (ενώ το 13% πήρε πάνω από 10 κιλά), άρα το βάρος είναι και προσωπική υπόθεση.

Δείτε επίσης