Μεταλλάξεις του ιού Έμπολα τον καθιστούν πιο θανατηφόρο

Αν και έχουν πια αναπτυχθεί εμβόλια για τον ιό Έμπολα, η ικανότητά του να μεταλλάσσεται, δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο μέλλον. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών από μολυσμένους ανθρώπους ή από πτώματα ασθενών και είναι πιο θανατηφόρος στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι άνθρωποι που μολύνονται από μεταλλαγμένο ιό Έμπολα είναι σχεδόν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που είχαν μολυνθεί παλαιότερα, όταν ακόμη ο ιός δεν είχε μεταλλαχθεί. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι ο ιός θα εξελισσόταν σταδιακά, έτσι ώστε να γίνει λιγότερο φονικός, προκειμένου να εξαπλωθεί πιο εύκολα (αν σκοτώνεται γρήγορα ο ασθενής, δεν μπορεί να μολύνει πολλούς άλλους γύρω του).

Σύμφωνα με ευρήματα δύο ερευνών που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό CELL, μεταλλάξεις του ιού Έμπολα τον καθιστούν πιο θανατηφόρο.

ebolaΗ πρώτη μελέτη εξέτασε το γονιδίωμα του ιού σε διαφορετικά στάδια της επιδημίας και την επίπτωση στην υγεία όσων μολύνθηκαν. Ανακάλυψε ότι διπλάσιοι άνθρωποι πέθαναν αργότερα στην επιδημία από το πιο ισχυρό στέλεχος σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από το προηγούμενο στέλεχος.

Το ποσοστό θνησιμότητας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός ήταν δυο φορές πιο θανατηφόρος σε έναν άνθρωπο. Σημαίνει ότι έχει μεταλλαχτεί ώστε να μπορεί να μολύνει περισσότερους ανθρώπους στο ίδιο διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι επειδή ο ιός προκάλεσε τη λοίμωξη τεράστιου αριθμού ανθρώπων, πιθανόν μπόρεσε να μεταλλαχτεί και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και να γίνει πιο θανατηφόρος καθώς προχωρούσε η επιδημία.

Η δεύτερη μελέτη, που κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, ανακάλυψε δύο ποικιλομορφίες του ιού. Μια που υπήρχε νωρίς στην επιδημία και άλλη που μεταδόθηκε πιο ευρέως. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις δυο, ανακάλυψαν μια μετάλλαξη που έκανε τον ιό δυο φορές πιο πιθανό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Η εν λόγω έρευνα αναφέρει επίσης ότι μικρές αλλαγές στο DNA του ιού μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μολύνονται οι ξενιστές καθώς και ότι η παρατεταμένη κυκλοφορία του ιού στους ανθρώπους, τον κατέστησε ικανό να προσαρμόζεται καλύτερα στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγές:

  1.  Ebola Virus Glycoprotein with Increased Infectivity Dominated the 2013–2016 Epidemic.
  2. Human Adaptation of Ebola Virus during the West African Outbreak.

 

Δείτε επίσης