Τα ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη μειώνουν τον κίνδυνο άσθματος στο παιδί

H λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άσθματος και συριγμού στο παιδί, σύμφωνα με μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Τα ιχθυέλαια περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) ενώ όταν πρόκειται για το μουρουνέλαιο, αυτό περιέχει επιπλέον και βιταμίνη D, μαζί με βιταμίνες Α, Ε και Κ2.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης χώρισαν με τυχαίο τρόπο 736 έγκυες γυναίκες σε δύο ομάδες. Στην μια ομάδα έδωσαν χάπια ιχθυελαίου στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (από την 24η εβδομάδα έως και μια εβδομάδα μετά τον τοκετό) και στην άλλη ομάδα κάψουλες placebo που περιείχαν ελαιόλαδο. Η δοσολογία του ιχθυελαίου ήταν υψηλή, κατά μέσο όρο 2,4 γραμμάρια κάθε μέρα. Τα επίπεδα αυτά των λιπαρών οξέων είναι 15-20 φορές περισσότερο από ό, τι ο μέσος δυτικός άνθρωπος παίρνει από τις τροφές.

Μειωμένος κίνδυνος για άσθμα

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών που είχαν λάβει ιχθυέλαια ήταν κατά 31% λιγότερο πιθανό, σε σχέση με την ομάδα του ελαιόλαδου, να αναπτύξουν άσθμα ή επίμονο συριγμό. Το όφελος βρέθηκε να είναι υψηλότερο σε μητέρες που είχαν χαμηλά επίπεδα EPA και DHA. Πιστεύεται ότι η έλλειψη των δύο λιπαρών που βρίσκεται στα ψάρια κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε φλεγμονή στους αεραγωγούς τους, κάτι που προκαλεί άσθμα.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο γνωστός για τις μελέτες του γύρω από τα ωμέγα-3 λιπαρά ερευνητής Christopher E. Ramsden, εκ μέρους των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, έγραψε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν σε πιο ειδικές παρεμβάσεις στην περίπτωση του άσθματος.

Επίσης, τα ιχθυέλαια μείωσαν τον κίνδυνο λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού στα βρέφη. Αυτός ο κίνδυνος ήταν 39,1% στην ομάδα ελέγχου και 31,7% στην ομάδα του ιχθυελαίου. Ωστόσο, δεν φάνηκε να επηρεάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης εκζέματος σε βρέφη και νήπια ή ο κίνδυνος αλλεργίας στο γάλα και το αυγό ή ο κίνδυνος σοβαρής κρίσης άσθματος.

«Φυσικά οι γυναίκες μπορούν να τρώνε και πολλά ψάρια, εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής για να επιτυγχάνουν επαρκή πρόσληψη ιχθυελαίων έχοντας οφέλη όμοια με αυτά που διαπίστωσε η μελέτη», σχολιάζει ο δρ Hans Bisgaard, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Παιδιατρικής.

Ορισμένα ερωτήματα, όπως το ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρει μια έγκυος ιχθυέλαια και το ποια είναι η βέλτιστη δοσολογία, δεν απαντήθηκαν από τη μελέτη.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μέχρι 3 γραμμάρια EPA και DHA την ημέρα. Οι υπερβολικές ποσότητες ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

Δείτε επίσης