Κίνδυνοι για την υγεία των προσφύγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Την ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες διαμένουν σε καταλύματα κατάλληλα για τον χειμώνα επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), αφού όπως τονίζουν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία τους από την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας είναι πολλοί.

H ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ως Γιατροί του Κόσμου από πολύ νωρίς έχουμε επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας λόγω του επερχόμενου χειμώνα και της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας. Οι ευθύνες για τις πολιτικές και την υλοποίηση τους είναι συγκεκριμένες.

Αυτή όμως δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι η άμεση εξεύρεση λύσεων. Όλοι από κοινού πρέπει να εργαστούμε για την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Στην προσπάθεια αυτή κομβικό ρόλο πρέπει να έχει για μια ακόμα φορά η τοπική κοινωνία.

Η κοινωνία της Λέσβου έχει υπάρξει παγκόσμιο πρότυπο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Σε αυτή την αλληλεγγύη κάνουμε έκκληση και αυτή τη φορά. Παράλληλα, η πολιτεία πρέπει και αυτή να κάνει όσα της αναλογούν. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες για μεταφορά όλων των μεταναστών και προσφύγων που ζουν σε σκηνές σε ζεστά καταλύματα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, την ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων».

Δείτε επίσης