Παραμορφώθηκε από filler και ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους

Μια 54χρονη γυναίκα από Νότια Φλόριντα των ΗΠΑ, η Carol Bryan, ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους που κρύβουν ακόμα και απλές αισθητικές επεμβάσεις, καθώς η ίδια έχασε την όρασή της από το ένα μάτι και απέκτησε αυτοκτονικό ιδεασμό εξαιτίας μιας αποτυχημένης επέμβασης με filler (πληρωτική ουσία) για τις ρυτίδες.

Η Bryan άρχισε λίγο πριν τα 40 της να κάνει εγχύσεις botox στο πρόσωπο και ήταν ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Το 2009, όταν ήταν 47 χρονών, ένας αισθητικός γιατρός της είπε ότι έχει αρχίσει να παρουσιάζει απώλεια όγκου στους ιστούς του μετώπου και των ζυγωματικών της, και η Bryan αποφάσισε να κάνει επέμβαση με fillers. Θα ήταν ένα από τα 15 εκατομμύρια άτομα που υποβάλλονται σε κάποια μορφή επεμβατικής αισθητικής επέμβαση κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (από τα ενέσιμα υλικά πλήρωσης μέχρι εμφυτεύματα στήθους).

Ο γιατρός που την ανέλαβε, συνδύασε δύο διαφορετικά fillers (το ένα από σιλικόνη) στην ίδια σύριγγα και προχώρησε στις εγχύσεις. Ωστόσο, όπως εκ των υστέρων ενημερώθηκε η Bryan, η σιλικόνη δεν ενδείκνυται ως filler διότι είναι μόνιμη και αφαιρείται πολύ δύσκολα αν μετακινηθεί από το σημείο της έγχυσης, ενώ οι εγχύσεις έγιναν σε ακατάλληλα σημεία του προσώπου της.

Τρεις μήνες αργότερα, το πρόσωπο της γυναίκας άρχισε να διογκώνεται. Το μέτωπό της απέκτησε τέτοιο μέγεθος που έπρεπε να βάζει ταινία στα μάτια της για να τα κρατήσει ανοιχτά.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα, υποβλήθηκε σε διορθωτικές επεμβάσεις. Μια από τις διορθωτικές επεμβάσεις που έκανε στο μέτωπό της επηρέασε το οπτικό νεύρο, με συνέπεια να χάσει την όραση από το δεξί μάτι της. Η Bryan κλείστηκε στο σπίτι για πάνω από 3,5 χρόνια και εκδήλωσε κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Μη αντέχοντας να την βλέπουν έτσι, η κόρη και η αδελφή της άρχισαν να αναζητούν γιατρό στις ΗΠΑ για να διορθώσει το πρόσωπό της. Το δύσκολο εγχείρημα δέχθηκε να αναλάβει ο δρ Reza Jarrahy, αναπληρωτής καθηγητής Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Μία από τις επεμβάσεις που χρειάστηκε η γυναίκα, ήταν μεταμόσχευση δέρματος από την πλάτη στο μέτωπό της – μία εγχείρηση 17 ωρών η οποία ήταν η πιο επώδυνη απ’ όλες τις διορθωτικές επεμβάσεις που έκανε.

Σήμερα, μετά από τις διορθωτικές επεμβάσεις, η Bryan είναι σε πολύ καλή κατάσταση (η τελευταία φωτογραφία, πιο πάνω, λήφθηκε τον Απρίλιο του 2016) ωστόσο οι γιατροί θέλουν να κάνουν μια ακόμη χειρουργική επέμβαση.

Η Byan λέει: “Οι διορθωτικές επεμβάσεις που έχω κάνει φτάνουν. Δεν περιμένω την τελειότητα. Ξέρω ότι ποτέ δεν θα είμαι όπως παλιά και το έχω δεχτεί. Εάν μπορώ να περπατάω ανάμεσα στον κόσμο και πάλι και να τον βλέπω χωρίς τα γυαλιά μου, αυτό είναι κάτι”.

Η Carol Bryan είναι πλέον διευθύντρια του οργανισμού Face2Face Healing που στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού για τις παραμορφώσεις από τις αισθητικές επεμβάσεις. Η ίδια λέει ότι άρχισε την εκστρατεία Saving Face «όχι για να αποθαρρύνω τις γυναίκες να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, αλλά για να θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια γι’ αυτές».

Δείτε επίσης