Π. Αποστολίδης: H φοροεισπρακτική πολιτική οριζόντιων μέτρων πλήττει την καινοτομία

Διευρυμένη ήταν η διακομματική παρουσία στη χθεσινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η οποία διεξήχθη στα γραφεία του Συνδέσμου.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, καλωσορίζοντας το 2017 υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ευκαιρίας που φέρνει η νέα χρονιά για την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και των δοκιμασμένων λύσεων στην υπέρβαση των λαθών και αδυναμιών του παρελθόντος, τροφοδοτώντας την Ελπίδα πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και αποδοτικότερα στο χώρο της Υγείας.

Αυτό το μήνυμα ελπίδας για τη νέα χρονιά, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης, προϋποθέτει την εφαρμογή ενός Εθνικού σχεδίου για την υγεία, με εθνική συνεννόηση για την υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση χρήσιμων και δοκιμασμένων εργαλείων όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, την εξαίρεση από την εξωνοσοκομειακή δαπάνη προληπτικών κατηγοριών που προστατεύουν τους ασθενείς – όπως τα εμβόλια.

Ευχές απηύθυνε ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα υγείας, βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην φαρμακοβιομηχανία ως έναν δυναμικό κλάδο, με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενώ έκανε λόγο και για νέα ταμεία, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής Τομέα Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι κανένας ασθενής δεν θα πρέπει να στερείται τα φάρμακά του, κάτι που συμβαίνει σήμερα, λόγω περικοπών. Τόνισε ότι σύντομα η ΝΔ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την υγεία, σε συνεργασία με τη βιομηχανία. Τέλος, έκανε λόγο για εκλογές και νίκη της παράταξής του.

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε ότι χωρίς εθνική συνεννόηση η υγεία δεν μπορεί να πάει μπροστά και έφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στην υγεία, με αναδιοργάνωση συστήματος και εξοικονόμηση πόρων υπέρ των ασθενών, καθώς και για στοχευμένη αύξηση δαπάνης στην υγεία.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Ιωάννα Αλυσανδράτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με πνευμονική υπέρταση, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, όπως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Κέλλας, η Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας και η εκπρόσωπος του Ποταμιού, κα Αθηνά Δρέττα καθώς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης.

Κοινός τόπος των τοποθετήσεών τους ήταν η ανάγκη αύξησης του συντονισμού και των προσπαθειών, αλλά και η επιτάχυνση της εφαρμογής των αναγκαίων αλλαγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η διασφάλιση του δικαιώματος των Ελλήνων σθενών να λαμβάνουν χωρίς περιορισμούς τις αναγκαίες για αυτούς φαρμακευτικές θεραπείες.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου διευκρίνισε πως η επιμονή σε φοροεισπρακτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική οριζόντιων μέτρων, πλήττει καίρια την καινοτομία και την πρόσβαση βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών σε απαραίτητες θεραπείες, τονίζοντας πως η αξιολόγηση θεραπειών, η ανακατανομή των πόρων με εκτίμηση κόστους οφέλους, η ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων αλλά και η νομοθέτηση των θεσμικών αλλαγών που διασφαλίζουν συνθήκες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε χωρίς να αγνοούμε τις δημοσιονομικές δυσκολίες.

Δείτε επίσης