Νομιμοποίηση μαριχουάνας σε Καλιφόρια και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ

Ταυτόχρονα με την εκλογή του Ντόναντ Τραμπως νέου προέδρου της Αμερικής, οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια, Μέιν, Νεβάδα, και Μασαχουσέτη νομιμοποίησαν τη χρήση, πώληση και κατανάλωση της μαριχουάνας για λόγους αναψυχής, σε ενήλικες άνω των 21 ετών.

Εν τω μεταξύ οι Αμερικανοί στη Βόρεια Ντακότα, τη Μοντάνα, το Αρκάνσας, και τη Φλόριντα έχουν είτε νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας ή έχουν μειώσει τους περιορισμούς.

Οι εν λόγω νομοθετήσεις στις παραπάνω Πολιτείες, έρχονται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, μέχρι τώρα, η ιατρική χρήση της μαριχουάνας δεν είναι ευρέως αποδεκτή, ενώ εμπεριέχει και υψηλούς κινδύνους κατάχρησης.

Ωστόσο, ευθυγραμμίζονται με την παγκόσμια τάση, που θεωρεί ότι η χρήση της μαριχουάνας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, όπως οι καρκινοπαθείς , θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές στη θεραπευτική τους προσέγγιση, εφ’όσον έχουν ψηφισθεί εξορθολογιστικές πολιτικές που βασίζονται σε στοιχεία.

Η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί για ιατρική χρήση ή αποποινικοποιηθεί σε περισσότερες από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Η Αυστραλία νομιμοποίησε τα φάρμακα κάνναβης το Νοέμβριο του 2016, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς θα ακολουθήσουν το 2017.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η κάνναβη και τα έκδοχα της έχουν δυνατότητες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του καρκίνου, όμως τα στοιχεία για τα οφέλη και τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση της είναι αντικρουόμενα.

Η ίδια η κάνναβη δεν έχει εγκριθεί για χρήση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρά μόνο συνθετικές μορφές της για τη θεραπεία της ναυτίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί κύκλοι, για ένα προϊόν που με ταχύτατους ρυθμούς γίνεται mainstream, οι κλινικές δοκιμές και η βασική έρευνα είναι καίριας σημασίας.

Δείτε επίσης