Έμφραγμα: Οι γιατροί δεν ανιχνεύουν τα συμπτώματα στο 16% των θανάτων

Ερευνητές από τη Βρετανία αναφέρουν στο περιοδικό The Lancet, ότι το 16% των ασθενών που πέθαναν από καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) μέσα σε 28 ημέρες από την πρώτη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, δεν έχουν διάγνωση ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή αλλά για άλλη πάθηση, παρότι υπάρχουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου χαρακτηρίζουν ανησυχητικό αυτό το εύρημα και λένε ότι απαιτούνται επειγόντως νέες έρευνες για το θέμα.

«Οι γιατροί είναι πολύ καλοί στην αντιμετώπιση του εμφράγματος όταν προκαλεί έντονα και εμφανή συμπτώματα αλλά όχι και τόσο καλοί στη διάγνωση ενός δευτεροπαθούς εμφράγματος ή στην ανίχνευση αδιόρατων ενδείξεων που υποδηλώνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Πέρβιζ Ασάρια.

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι κυρίως πόνος στο στήθος αλλά δεν εμφανίζεται πάντα ή μπορεί να είναι ήπιος θυμίζοντας δυσπεψία. Μπορεί να υπάρχει πόνος σε άλλα τμήματα του σώματος, στο μπράτσο, τη γνάθο, τον αυχένα και την πλάτη. Επίσης μπορεί να υπάρχει αίσθημα ζάλης, εφίδρωση, δύσπνοια, ναυτία ή εμετός. Σε αρκετές περιπτώσεις δε υπάρχουν καθόλου συμπτώματα (σιωπηρές καρδιακές προσβολές).

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους και τη θνησιμότητα όλων των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αγγλίας την περίοδο 2006-2010, αναζητώντας ασθενείς που είχαν πάθει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα σε 28 ημέρες από τη εισαγωγή τους.

Το έμφραγμα διαγνώσθηκε ως κύρια αιτία μεταφοράς στο νοσοκομείο σε 307.496 περιπτώσεις. Από τους συνολικά 135.950 ασθενείς που πέθαναν, το 49% βρίσκονταν στο νοσοκομείο την ημέρα του θανάτου τους ή κάποια στιγμή κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους. Η μελέτη βρήκε ότι έως και ένα μήνα πριν από τον θάνατό τους οι ασθενείς είχαν συμπτώματα όπως λιποθυμικό επεισόδιο, δύσπνοια και πόνο στο στήθος, αλλά οι γιατροί δεν υποψιάσθηκαν ότι αυτά αποτελούσαν ένδειξη επικείμενου εμφράγματος διότι δεν υπήρχαν εμφανείς βλάβες στην καρδιά όταν τους είχαν εξετάσει.

Τα συμπτώματα αυτά είχαν καταγραφεί ως «μη ειδικά» και οι συνηθέστερες διαγνώσεις στο νοσοκομείο ήταν κυκλοφορικά προβλήματα (35% των θανάτων) και αναπνευστικά προβλήματα (12% των θανάτων).

«Παραμένει άγνωστο γιατί δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι ενδείξεις τόσο πολλών ασθενών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να διεξαχθούν επειγόντως περαιτέρω έρευνες για το όλο θέμα και να καταρτιστούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών», δήλωσε ο επιβλέπων καθηγητής δρ Ματζίντ Εζάτι, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου.

Τα συμπτώματα του εμφράγματος

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι:

  • Ισχυρός πόνος στο στήθος, που εκδηλώνεται σαν αίσθημα πίεσης ή σφιξίματος στον θώρακα.
  • Πόνος που μπορεί να επεκτείνεται από το θώρακα στα χέρια (συνήθως στο αριστερό μπράτσο, αλλά μπορεί να προσβάλλει και τα δύο), τη γνάθο, τον αυχένα, τη ράχη και την κοιλιά.
  • Μερικές φορές ο πόνος στο στήθος είναι ήπιος και μοιάζει με δυσπεψία
  • Αίσθημα ζάλης ή ιλίγγου
  • Εφίδρωση
  • Δύσπνοια
  • Ναυτία ή έμετος
  • Ακραίο αίσθημα άγχους (σαν να παθαίνει ο ασθενής κρίση πανικού)
  • Βήχας ή συριγμός

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις στις οποίες δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους και στους διαβητικούς.

Δείτε επίσης