Πάρκινσον: Άσκηση 2,5 ώρες την εβδομάδα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Η συστηματική άσκηση επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον και βελτιώνει τα συμπτώματα των ασθενών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Parkinson’s Disease από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος και υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια στην Ευρώπη πάσχουν από αυτήν. Στην Ελλάδα υπάρχουν 16.000-18.000 ασθενείς. Από τη νόσο πάσχει το 1% του πληθυσμού πάνω από 60 ετών αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε νεαρότερα άτομα.

Τα βασικά συμπτώματα είναι η βραδυκινησία, η μυϊκή δυσκαμψία, το τρέμουλο των άκρων και του προσώπου, καθώς και η αστάθεια βαδίσματος.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής με τακτική άσκηση

Ερευνητές με επικεφαλής την Miriam Rafferty, από το Center for Education in Health Sciences στο Northwestern University παρακολούθησαν 3.408 ασθενείς από τη Βόρεια Αμερική, την Ολλανδία και το Ισραήλ για δύο χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που αφιέρωναν πάνω από 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν πολύ πιο αργή επιδείνωση ποιότητας ζωής και κινητικότητας, σε σύγκριση με τους ασθενείς που γυμνάζονταν λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, γινόταν συστηματική καταγραφή των σχετικών με τη νόσο Πάρκινσον αλλαγών στην κινητικότητα των ασθενών με χρονομέτρηση διαδικασιών, όπως η έγερση από καρέκλα, η βάδιση απόστασης 3 μέτρων, η στροφή και επιστροφή σε καθήμενη στάση.

«Τα άτομα με Πάρκινσον που γυμνάζονταν περισσότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν μικρότερη μείωση της ποιότητας ζωής τους και της κινητικότητας στη διάρκεια των δύο χρόνων παρακολούθησης, συγκριτικά με τα άτομα που γυμνάζονταν λιγότερο ή καθόλου», ανέφερε η Rafferty.

Η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένες μορφές άσκησης που μπορεί να ωφελούν περισσότερο τους πάσχοντες.

Το όφελος, πάντως, ήταν μεγαλύτερο για εκείνους που εξ αρχής αθλούνταν συστηματικά, καθώς και για όσους άρχισαν να γυμνάζονται 150 λεπτά την εβδομάδα μετά την έναρξη της μελέτης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα άτομα με προχωρημένη νόσο είχαν όφελος από αύξηση της άθλησης κατά 30 λεπτά την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό δείχνει, κατά τους ερευνητές, ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν προγράμματα εκγύμνασης ειδικά για άτομα με εξαιρετικά περιορισμένη κινητικότητα.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει ότι η άσκηση επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με πρώιμη νόσο του Πάρκινσον που ασχολούνται με ένα πρόγραμμα άσκησης 40-60 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα βελτίωσε την κινητικότητα και την ισορροπία των ασθενών, με αποτέλεσμα τη μείωση των πτώσεων.

Δείτε επίσης