Η πολλή ζάχαρη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η κατανάλωση αναψυκτικών και φρουτοχυμών με ζάχαρη σχετίζεται με επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 4.200 άτομα τα οποία συμμετείχαν στην περίφημη μελέτη Framingham Heart Study και είχαν ηλικία άνω των 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες που έκαναν οι συμμετέχοντες και τις επιδόσεις τους στα διάφορα τεστ μνήμης. Συνέκριναν τα ευρήματα αυτά με τις διατροφικές συνήθειές τους που είχαν καταγραφεί μέσω ερωτηματολογίων. Η παρακολούθηση κράτησε 10 χρόνια.

Διαπιστώθηκε πως όσα περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη ανέφεραν πως κατανάλωναν οι εθελοντές, τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος του εγκεφάλου τους και τόσο χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Μειωμένος όγκος εγκεφάλου και χειρότερη μνήμη

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Όσοι έπιναν 1-2 ροφήματα την ημέρα με ζάχαρη είχαν μείωση στον όγκο του εγκεφάλου τους που αντιστοιχεί σε 1,6 έτη φυσιολογικής γήρανσης, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως. Οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης ήταν επίσης χειρότερες. Ήταν παρόμοιες με εκείνες που θα περίμενε κανείς σε ανθρώπους τουλάχιστον 5,5 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Όσοι ανέφεραν πως έπιναν πάνω από δύο ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα, είχαν εγκέφαλο 2 χρόνια πιο γερασμένο σε σχέση με την ηλικία τους και οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν ανάλογες με εκείνες ανθρώπων 11 χρόνια μεγαλύτερη ηλικία.

Τα άτομα που κατανάλωναν πολύ ζάχαρη είχαν μικρότερο ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη.

Οι ερευνητές είπαν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αποτελεί έναν δείκτη για την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά, κάτι που είναι δύσκολο να μετρηθεί με απόλυτη ακρίβεια.

«Αν και δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ζάχαρη και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τροφών με ζάχαρη», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Matthew Pase από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους η ζάχαρη επιβαρύνει τον εγκέφαλο είναι υπό διερεύνηση. Υπάρχουν όμως αρκετές ενδείξεις σήμερα ότι η πολλή ζάχαρη δεν είναι κακή  μόνο για την καρδιά αλλά και για τον εγκέφαλο. Έτσι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια στροφή προς τα αναψυκτικά διαίτης ως μια υγιεινότερη επιλογή, όμως και τα αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ύλες δεν φαίνεται να είναι υγιεινά.

Η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ότι τα αναψυκτικά διαίτης τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για άνοια ή ισχαιμικό εγκεφαλικό. Τα ζαχαρούχα ποτά δεν συσχετίστηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια αλλά μόνο με μείωση του εγκεφαλικού όγκου και χαμηλότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές είπαν πως αντί για αναψυκτικά με φυσικά ή τεχνητά γλυκαντικά είναι πολύ καλύτερο να πίνει κανείς νερό. Οι φρουτοχυμοί επίσης δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως μια υγιεινή επιλογή όταν πολλοί από αυτούς καταναλώνονται κάθε μέρα.

Δείτε επίσης