Έμφραγμα: Αυξημένος κίνδυνος ακόμα και 17 φορές μετά από ίωση

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως είναι η γρίπη, η βρογχίτιδα και η πνευμονία, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος, μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά, αναφέρουν ερευνητές του University of Sydney στο περιοδικό Internal Medicine Journal.

Η μελέτη περιέλαβε 578 ασθενείς που είχαν πάθει έμφραγμα που είχε επιβεβαιωθεί με αγγειογραφία και βρήκε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή αυξάνεται ακόμα και 17 φορές μετά από μία γρίπη, βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Αρκετές άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: οι αναπνευστικές λοιμώξεις συνδέονται με τα καρδιακά επεισόδια.

Η αιτία, για την ώρα, είναι άγνωστη. Ενδεχομένως οι ιώσεις να αυξάνουν την τάση του αίματος για θρόμβωση. Μπορεί επίσης να προκαλούνται βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων εξαιτίας της συσσώρευσης τοξινών.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να δράσουν ως εκλυτικοί παράγοντες για το έμφραγμα», δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογίας Geoffrey Tofler. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται όχι μόνο κατά την έναρξη των αναπνευστικών συμπτωμάτων, αλλά κορυφώνεται στις 7 ημέρες από την εκδήλωσή τους και σταδιακά μειώνεται, παραμένοντας όμως αυξημένος για πάνω από ένα μήνα».

Οι ερευνητές, μέσα σε τέσσερις ημέρες από την εισαγωγή των ασθενών με έμφραγμα στο νοσοκομείο, τους ρώτησαν για τις δραστηριότητές τους πριν από το καρδιακό επεισόδιο, καθώς και αν είχαν εκδηλώσει «κάποια ασθένεια σαν γρίπη με πυρετό και πονόλαιμο» ή αν είχαν διαγνωσθεί «με βρογχίτιδα ή πνευμονία».

Το 17% των ασθενών ανέφερε συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού την εβδομάδα πριν από το έμφραγμα, ενώ το 21% είπε το ίδιο για τις 35 ημέρες που προηγήθηκαν του εμφράγματος.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει μια ίωση του αναπνευστικού είχαν έως και 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή μέσα στην πρώτη εβδομάδα της ίωση, σε σύγκριση με όσους δεν την είχαν εκδηλώσει. Γι’ αυτούς που είχαν ήπια συμπτώματα η αυξημένη πιθανότητα ήταν έως και 13 φορές.

Ο Tofler ανέφερε: «Όποια κι αν είναι η αιτία, πρέπει κάποιος να ξέρει ότι ναι μεν ο απόλυτος κίνδυνος για έμφραγμα μετά την ίωση είναι μικρός, αλλά πρέπει να έχει το νου του, ώστε αν τυχόν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα να πάει γρήγορα στο νοσοκομείο». Συνήθη συμπτώματα είναι δύσπνοια, πόνος και αίσθημα πίεσης στο στήθος και στα μπράτσα, ναυτία, ζάλη ή κρύος ιδρώτας.

Οι ιώσεις μπορεί να είναι η αιτία που τα εμφράγματα είναι αυξημένα το χειμώνα. Πάντως, και η συστολική πίεση του αίματος είναι αυξημένη το χειμώνα, κατά μέσο όρο, 3,5 mm Hg. Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κιλά -ο μέσος άνθρωπος έχει 1 εκατοστό μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης το χειμώνα.

Δείτε επίσης