Το γιαούρτι δυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Το γιαούρτι είναι καλή πηγή βιταμινών D και Β, ασβεστίου, ιχνοστοιχείων, πρωτεΐνης και προβιοτικών. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο συνδυασμός το κάνει ωφέλιμο για την υγεία και το ξεχωρίζει από άλλα γαλακτοκομικά όπως είναι το γάλα και το τυρί τα οποία ίσως δεν παράγουν μια τόσο καλή επίδραση.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το γιαούρτι βελτιώνει την υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 βρήκε ότι πέντε ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης. Και μια άλλη μελέτη του 2015 βρήκε ότι 28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για το διαβήτη τύπου 2.

Τώρα μια ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoporosis International ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Trinity College βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε αρκετό γιαούρτι δυναμώνουν τα οστά τους και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Η επίδραση αυτή υπήρξε αφού ελήφθη υπόψη η κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Eamon Laird, εξέτασαν δεδομένα για 4.310 άτομα, 60 ετών και άνω, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την οστική πυκνότητα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης. Οι πληροφορίες κατανάλωσης γιαουρτιού ελήφθησαν με ερωτηματολόγια και ταξινομήθηκαν. Παράγοντες που επίσης εξετάστηκαν ήταν η ημερήσια πρόσληψη άλλων γαλακτοκομικών, κρέατος, ψαριών, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Αφού ελήφθη υπόψη η ηλικία, η σωματική δραστηριοποίηση, οι άλλοι διατροφικοί παράγοντες και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γιαουρτιού είχαν αυξημένη κατά 3,1-3,9% την οστική πυκνότητα του ισχίου και μηριαίου οστού σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες. Στους άντρες, ο βιοδείκτης της αποικοδόμησης των οστών ήταν 9,5% μικρότερος από εκείνους που κατανάλωναν πολύ γιαούρτι.

Κάθε αύξηση της πρόσληψης γιαουρτιού στις γυναίκες κατά μία μονάδα συνδέθηκε με 31% χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπενίας και 39% χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Στους άνδρες, βρέθηκε 52% χαμηλότερος κίνδυνος οστεοπόρωσης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνδέονταν επίσης με σημαντικά μειωμένους κινδύνους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τέλος, αυτοί που έτρωγαν γιαούρτι είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.

Ο Laird ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και “άρα χρειάζεται προσοχή στο τι επιλέγουμε να φάμε”.

Ο ερευνήτρια Miriam Casey, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική συσχέτιση της υγείας των οστών με ένα απλό και φθηνό προϊόν διατροφής. Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενων δοκιμές, καθώς ακόμα δεν καταλαβαίνουμε τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους ωφελεί το γιαούρτι, θα μπορούσαν να δείξουν ποιες είναι οι αιτίες του οφέλους και τι ρόλο παίζει το μικροβίωμα και η θρεπτική σύνθεση του γιαουρτιού”.

Δείτε επίσης