Εμβόλια: Ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την προμήθεια και διάθεσή τους

Στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού, επικέντρωσε την ομιλία του ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, κατά την παρέμβασή του στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Reaching everyone, everywhere with live saving vaccines», που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 70ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος, εξέθεσε το έργο που έχει επιτελεστεί από το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας αναφορικά με τον εμβολιασμό προσφύγων – μεταναστών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη των χωρών που υφίστανται το βάρος περίθαλψης επιπλέον πληθυσμών, για εύκολη πρόσβαση και επαρκή ποσότητα εμβολίων αλλά και σε προσιτή τιμή.

Για το λόγο αυτό τόνισε, «οι απαιτήσεις των εταιρειών παραγωγής, θα πρέπει να υποταχτούν στις ανάγκες των κοινωνιών», ενώ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θέματα προμήθειας και διάθεσης εμβολίων αποτελούν κεντρικό θέμα διεθνούς συνεργασίας.

O κ. Μπασόζος εξήρε τη σημασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το σκοπό αυτό και τόνισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης 2015 – 2020, ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας των χωρών της Ευρώπης.

Στο τέλος της ομιλίας του, συνόψισε τα βασικά σημεία τα οποία η χώρα μας έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο, και κατάθεσε τις προτεραιότητες του Υπουργείου στο θέμα της ανοσοποίησης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες και ότι η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού έχει αποδειχθεί ότι είναι υψηλή για τα περισσότερα είδη εμβολίων.

Η Ελλάδα είναι ελεύθερη από ερυθρά και ιλαρά εδώ και 36 μήνες ενώ έχει ανακηρυχθεί ελεύθερη πολιομυελίτιδας από το 2002. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις όσον αφορά ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες και ορισμένα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός δεν είναι ο βέλτιστος για ορισμένες κατηγορίες εμβολίων και δόσεις (π.χ. 2η δόση MMR) αλλά και για ορισμένες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ η ανοσοποίηση των εφήβων και ενηλίκων (π.χ. εμβόλιο κατά της γρίπης), είναι μια πρόκληση που οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Επιπλέον, υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά στην προμήθεια και στη διανομή εμβολίων. Έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις για σημαντικά εμβόλια σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κοκίτη και της αδρανοποιημένης πολιομυελίτιδας. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με την εκπόνηση και την εφαρμογή στο εθνικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης του Π.Ο.Υ. 2015-2020.

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα εμβόλια IPV πρέπει να παρέχονται κατά προτεραιότητα σε χώρες που φέρουν το βάρος της φροντίδας προσφύγων και μεταναστών. Σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, το πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόστηκε περιελάμβανε εμβολιασμό κατά δέκα παιδικών ασθενειών και πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 30.000 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο κ .Μπασκόζος υπογράμμισε ότι παρότι ο εμβολιασμός έχει γίνει όλο και πιο ασφαλής και αποτελεσματικός, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σήμερα είναι η αντίθεσή του πληθυσμού ενάντια στην ανοσοποίηση. Η ανακοίνωση των σωστών επιστημονικών δεδομένων είναι επομένως σημαντική για να μπορέσουν οι υπεύθυνοι για τη σωστή χάραξη πολιτικής

Δείτε επίσης