ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός λειτουργίας τα κλιματιστικά σε αρκετά νοσοκομεία

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ ο κεντρικός κλιματισμός είναι χαλασμένος λόγω έλλειψης συντήρησης, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και πολλά κλιματιστικά σε κλινικές ή στους χώρους αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων.

«Λειτουργούν Παθολογικές, Καρδιολογικές, Πνευμονολογικές και άλλες κλινικές καθώς και Μονάδες Τεχνητού Νεφρού χωρίς κλιματισμό με καύσωνα. Επιβαρύνεται κατά πολύ η υγεία των ασθενών. Προσπαθούν οι αρμόδιοι με τους ανεμιστήρες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού είναι μηδέν. Εξαιτίας αυτού τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν επαρκή κλιματισμό. Έπρεπε ο υδράργυρος να φτάσει 40 βαθμούς Κελσίου για να γίνει προσπάθεια δήθεν επισκευής. Γιατί δεν έγινε η επισκευή των κλιματιστικών νωρίτερα με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία επί εποχής Πολάκη είναι πλεονασματικά;» ρωτάει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία με προβλήματα στον κλιματισμό και συνεπώς στις συνθήκες νοσηλείας μέσα στους χώρους τους.
Εμπλοκή στο σύστημα κλιματισμού στα νοσοκομεία της Αττικής, Σισμανόγλειο και «Έλενα Βενιζέλου», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, στο Σισμανόγλειο, αναφέρουν πως στο κτίριο Ν4 όπου στεγάζονται η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, το Αιμοδυναμικό, δύο Παθολογικές κλινικές και μία Πνευμονολογική κλινική, υπολειτουργεί ο κεντρικός κλιματισμός.

Ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται και το μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο, «Έλενα Βενιζέλου»: «Τα κλιματιστικά υπολειτουργούν. Είναι ασυντήρητα, χαλασμένα. Τρέχουν νερά και τα μαζεύει με πανιά ή σφουγγαρίστρες το προσωπικό» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Περιφέρεια

Στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως δεν γίνεται συντήρηση στα υπάρχοντα κλιματιστικά την τελευταία πενταετία, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο.

Στο νοσοκομείο Νάουσας χωρίς κλιματισμό είναι ο χώρος αναμονής των ασθενών στα Επείγοντα και στα εξωτερικά ιατρεία.

Στο νοσοκομείο Κιλκίς τα κλιματιστικά δεν έχουν συντηρηθεί και συνεπώς είναι εκτός λειτουργίας σε πολλούς θαλάμους νοσηλείας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, υπάρχει σύστημα κλιματισμού στις διοικητικές υπηρεσίες, αλλά όχι στις…κλινικές. Εν τούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες με ανεμιστήρες.

Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα πάλι, δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός ούτε και οι σωτήριοι ανεμιστήρες. «Βράζουν οι ασθενείς» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου η κάλυψη με κλιματιστικά είναι μερική και αφορά λίγες κλινικές.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν κλιματιστικά αλλά όχι σε όλους τους θαλάμους. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν συντηρούνται.

Και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου τα κλιματιστικά είναι χαλασμένα σε πολλούς θαλάμους, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Τέλος, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι χαλασμένος ο κλιματισμός στην Παθολογική κλινική, αλλά όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Άλλωστε, σε μία κίνηση συμβολισμού η ΠΟΕΔΗΝ, οργανώνει μεγάλη κινητοποίηση και «καραβάνι» διαμαρτυρίας προς την νέα Εθνική οδό Πύργου- Πατρών την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017.

Δείτε επίσης