Α. Ξανθός: Σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Για βελτιώσεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων με παρεμβάσεις που έγιναν και άλλες που έχουν δρομολογηθεί μίλησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην ενημέρωση που έγινε για το ζήτημα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός μίλησε για την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ_ που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν μετρήσιμα θετικά βήματα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

«Είμαστε στη τελική ευθεία για συνεργασία ανάμεσα στο Ίδρυμα Ωνάση και την ελληνική Πολιτεία, ώστε να γίνει μια πολύ σημαντική επένδυση με τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, δίδυμου με το Ωνάσειο, για μεταμοσχεύσεις» τόνισε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι το νέο Ίδρυμα θα λειτουργεί με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος και θα είναι μια σημαντική παρέμβαση, που θα λύσει το μακροχρόνιο και τεράστιο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα.

Επίσης, ο κ. Ξανθός έδωσε έμφαση και στην ενίσχυση των δημόσιων Tραπεζών Oργάνων, ώστε να αξιοποιούνται, όπως είπε, από όποιον έχει πραγματική ανάγκη. Τόνισε δε, ότι μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές τράπεζες λειτουργούσαν περισσότερο με κερδοσκοπικά κριτήρια παρά με τεκμηριωμένο επιστημονικό έργο.

«Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε στάνταρ ασφαλείας από τον ΕΟΜ και κυρίως να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος για τα πραγματικά οφέλη από τη λειτουργία του» δήλωσε.

Ο προέδρος του ΕΟΜ, Ανδρέας Καραμπίνης, έκανε λόγο για τραγικά μικρό αριθμό μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και μεγάλο έλλειμμα στην δωρεά οργάνων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Δείτε επίσης