Καρκίνος του μαστού: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο

Ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου. Όφελος υπάρχει και για τα παιδιά καθώς μειώνεται ο κίνδυνος να αποκτήσουν παραπανίσια κιλά.

Το 2014, 236.968 γυναίκες και 2.141 άνδρες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι είχαν καρκίνο του μαστού. Την ίδια χρονιά, 41.211 γυναίκες και 465 άνδρες πέθαναν από την ασθένεια.

Μια έκθεση δείχνει ότι, μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν το 2013, η μεγάλη πλειοψηφία (81,1%) άρχισε να θηλάζει, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότερες μητέρες στις ΗΠΑ θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους. Αλλά από τη στιγμή που ήταν 6 μηνών, μόνο οι μισές γυναίκες (51,8%) θήλαζαν ακόμα.

Υπολογίσιμη μείωση του κινδύνου

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 18 δημοσιευμένες μελέτες. Οι 13 από αυτές έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειωνόταν κατά 2% για κάθε πέντε μήνες που οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους.

Προέκυψε επίσης ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν μικρότερο κίνδυνο να έχουν παραπανίσια κιλά καθώς μεγάλωναν -το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο να πάρουν παραπανίσια κιλά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι ενήλικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης 11 διαφορετικών μορφών καρκίνου.

«Δεν είναι πάντα εφικτό για τη γυναίκα να θηλάσει το παιδί της, αλλά όσες τελικά τα καταφέρνουν προσφέρουν στον εαυτό τους και το παιδί τους σημαντική αντικαρκινική προστασία», ανέφερε η Alice Bender, διευθύντρια προγραμμάτων διατροφής του ινστιτούτου και επικεφαλής της μελέτης.

Ο θηλασμός παρέχει προστασία με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με τους ερευνητές της ανασκόπησης. Μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας, μειώνοντας την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα τα οποία έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

«Με τόσα πολλά οφέλη που έχει ο θηλασμός, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι νέες μαμάδες θα έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για  να μπορέσουν να θηλάσουν περισσότερο χρόνο τα παιδιά τους. Επίσης είναι καίριας σημασίας κάθε γυναίκα να κάνει ό,τι άλλο μπορεί για να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού», είπε η Bender.

Πέραν της αντικαρκινικής προστασίας, ο θηλασμός αποτελεί σημαντική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τα μωρά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι διεθνείς επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς συστήνουν στις νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά αποκλειστικά για έως 6 μήνες και στη συνέχεια να προσθέτουν σταδιακά ροφήματα και στερεά τροφή στη διατροφή των  μωρών τους.

Δείτε επίσης