O περιορισμός θερμίδων μπορεί να κάνει καλό στην υγεία του δέρματος

Ο περιορισμός θερμίδων και οι αλλαγές στο μεταβολισμό που επιφέρει μπορεί να επιδρά θετικά στο δέρμα, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports από ερευνητές στη Βραζιλία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το δέρμα των ποντικιών ανταποκρίνεται στον θερμιδικό περιορισμό διεγείροντας την ανάπτυξη της γούνας τους και αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Αυτό ίσως οφείλεται σε μια εξελικτική προσαρμογή ώστε τα ζώα να παραμένουν πιο ζεστά σε συνθήκες περιορισμένης τροφής.

“Οι αλλαγές στη γούνα και το δέρμα ήταν αρκετά αισθητές και είναι ενδιαφέρουσες επειδή ήταν ορατές μετά από λίγους μόνο μήνες, όταν τα ζώα δεν είναι ακόμα γερεσμένα”, είπε η Alicia Kowaltowski, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Χημείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο . “Οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση των βλαστικών κυττάρων του δέρματος, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος από τις επιπτώσεις της γήρανσης”.

Είναι γνωστό ότι μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες σχετίζεται με έναν μακρύ κατάλογο οφέλους για την υγεία, όπως: αύξηση της διάρκειας ζωής, μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, και καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης έχει θετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, την καρδιάς, το συκώτι και τους σκελετικούς μύες. Aλλά οι επιπτώσεις στο δέρμα, ένα σημαντικό όργανο του σώματος, δεν έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Περισσότερα αιμοφόρα αγγεία

Για να μάθουν περισσότερα για την επίδραση του θερμιδικού περιορισμού στο δέρμα, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν έναν αισθητήρα θερμοκρασίας στο δέρμα ποντικιών. Για έξι μήνες, μια ομάδα πειραματόζωων μπορούσε να τρώει ό, τι ήθελε ανά πάσα στιγμή από μια παχυντική διατροφή -πράγμα που σήμαινε ότι τελικά έγιναν υπέρβαρα- ενώ μια δεύτερη ομάδα κατανάλωνε το 60% των θερμίδων της πρώτης ομάδας. Τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας έχασαν περίπου το 50% του βάρους τους και επίσης είχαν μια καλύτερη εμφάνιση της γούνας τους.

Οι ερευνητές είδαν ότι σε κυτταρικό επίπεδο, μία από τις συνέπειες της δίαιτας ήταν η επέκταση των βλαστοκυττάρων των τριχοθυλακίων, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των τριχοθυλακίου. Σε σύγκριση με τα ποντίκια που έτρωγαν όσο ήθελαν, αυτά που έκαναν δίαιτα είχαν τρεις φορές περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα τους, προφανώς για να αυξηθεί η θερμότητα στην επιφάνεια του δέρματος ως αντιστάθμισμα της μικρότερης θερμότητας που είχε το σώμα τους λόγω της έλλειψης θερμίδων.

“Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα του περιορισμού των θερμίδων στο δέρμα”, είπε η Kowaltowski.

Η ερευνητική ομάδα θέλει να επικεντρωθεί στην κατανόηση των σημάτων που εμπλέκονται στην προώθηση των αλλαγών του δέρματος που παρατηρούνται σε συνθήκες περιορισμού θερμίδων.

Η Kowaltowski ανέφερε πως αν γίνουν κατανοητά περισσότερα πράγματα, θα μπορούσαν ίσως να ανακαλυφτούν τρόποι διατήρησης ενός υγιούς δέρματος κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Δείτε επίσης